Telia köper finska moln

Telia Company har i veckan köpt 100 procent av det finska bolaget Nebula Top, som säljer molnbaserade tjänster till småföretag och hemmakontor. Prislappen ligger på 165 miljoner euro, vilket motsvarar 1,6 miljarder kronor. Nebula Top har 145 anställda och cirka 44 000 kunder som genererar 90 procent återkommande abonnemangsbaserade intäkter.

Telia meddelar också att man kommer att öppna ett stort datacenter i Finland under 2018.

Förvärvet är föremål för godkännande av det finska Konkurrens- och Konsumentverket, och förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2017.

– Det gläder mig att välkomna Nebulas anställda och kunder till Telia Company. Detta är ytterligare ett viktigt steg för att förbättra kundupplevelsen, att addera en komplett portfölj av kostnadseffektiva och högt uppskattade tjänster. Vi ser fram emot att arbeta med och lära oss av Nebulas mycket kompetenta personal, säger vd Johan Dennelind.

Läs också: Storavtal till CGI och Dustin köper nytt – här är veckans it-affärer

Halländsk dubbel för Evry

Konsultbolaget Evry har tagit hem en upphandling där man ska hjälpa de två halländska kommunerna Falkenberg och Hylte. Evry ska sköta it-driften av kommunernas samtliga verksamheter, vilka är placerade geografiskt på olika platser inom kommunerna.

Evry kommer även att tillhandahålla servicedesk med placering i respektive kommun, och den uttalade målsättningen är att kommuninvånare och kommunernas medarbetare ska få en snabbare och bättre hantering av sina ärenden och en förbättrad samhällsservice.

Affären är initialt värd 23 miljoner kronor över tre år och Evry tar över driften från och med den 1 augusti.

– Vinsterna i form av effektivitet och ökad tillgänglighet av digitalisering är som regel väldigt stora. Genom innovation, teknik och goda samarbetspartners kommer Evry kunna göra stor nytta för Falkenberg och Hylte och hjälpa kommunerna att arbeta smartare, säger Bengt-Göran Kangas, chef för offentlig sektor på Evry.

Telecomputing kvar på JC

Butikskedjan JC har förlänger sitt avtal med Telecomputing i tre år. Avtalet innefattar ett helhetsansvar för butikskedjans it-miljö, det vill säga applikations-, server- och databasdrift samt lagring, kommunikation, support och klienthantering.

– Vi förlänger avtalet med Telecomputing eftersom de kompletterar vår egen organisation väl med både kompetens och erfarenhet som vi inte har internt och vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt samarbete, säger Vincent Tse, it-chef på JC Sverige.

– Det är givetvis väldigt positivt att ytterligare en av våra trogna kunder väljer att fortsätta samarbeta med oss. Vi är nu redo att stötta JC i deras arbete efter att de nyligen klarat sig ur en rekonstruktion. Vi ser fram emot att bidra till JC:s vidare utveckling inom den moderna detaljhandeln, säger Telecomputings vd Urban Berlinde.

Tungt pris från Ateas nya superpartner

Under årets stora Dell EMC-konferens i Las Vegas kunde den nordiska återförsäljarjätten Atea kamma hem det lika tunga som svulstigt döpta partnerpriset ”2017 Dell EMC Go Big-Win Big Growth Premium to the market”. Ett pris man alltså fick för att ha uppvisat en väldigt stark tillväxt för Dell EMC under 2016.

Det var ganska nyligen som Dell EMC tog klivet in som en av Ateas tio strategiska partner. EMC har tidigare haft den rollen, men inte Dell. Sedan strax innan årsskiftet är dock den nyfusionerade it-jätten inne i Ateas finrum som ett bolag.

– Vårt partnerskap med det sammanslagna Dell EMC har visat sig mycket framgångsrikt. Utmärkelsen är ett resultat av vår kraftiga försäljningsökning men samtidigt ett tydligt bevis för att kunderna uppskattar vårt gemensamma erbjudande, kommenterar Annika Gustad, som är chef för strategiska partners på Atea Sverige.

Commaxx Bitdefenders väg in i Sverige

Säkerhetsbolaget Bitdefender tar hjälp av distributören Commaxx. Samarbetet beskrivs som en del av Bitdefenders satsning på Sverige och Skandinavien, och säkerhetsbolaget uppger även att man planerar att etablera ett kontor i Sverige under sommaren. Än så länge är man endast representerat med ett kontor i Danmark. Målet är en fyrdubblad omsättningsökning i Skandinavien de närmsta åren.

Läs också: De är nästa bricka i Evrys molnoffensiv – här är veckans it-affärer

– Vi är världens största antimalware-företag idag men ser att vi kan ta ytterligare marknadsandelar i Skandinavien. Nu ska vi etablera oss i Sverige och inleder samarbetet med Commaxx då de är en professionell distributör som är mycket starka på Citrixområdet. Tillsammans med dem ska vi gå till Citrixkunderna och erbjuda en säkerhetslösning som vi har utvecklat tillsammans med Citrix, säger Fredrik Jubran, Nordenchef på Bitdefender.

– Bitdefenders lösningar passar mycket bra in i vårt säkerhetserbjudande och speciellt intressant är deras samarbete med Citrix, säger Robert Wadstein, vd för Commaxx i Sverige.

HiQ hjälper Swedac att hjälpa

Agadiravtalets mål är att skapa ett frihandelsområde mellan Jordanien, Egypten, Tunisien och Marocko, samt öka de fyra ländernas handel med EU och övriga världen. På uppdrag av Swedac ska HiQ nu utveckla en digital plattform, som ska förenkla samarbetet mellan de inblandade parterna.

– Det här är Swedacs största projekt och utmaning hittills, och vi är stolta över att ha förtroendet från Sida. Skapandet av en smidig systemlösning för samarbete och kommunikation är av största vikt för resultatet med projektet, säger Per Lundmark, enhetschef på Swedac.

Det är Sida som har gett Swedac uppgiften att skapa förutsättningar för att Agadiravtalet blir framgångsrikt, och Swedac har i sin tur kopplat in HiQ som partner.

– Vi har tagit fram en lösning som gör stor skillnad i en miljö där man tidigare förlitat sig på epost och usb-stickor. Hanteringen blir enklare, handläggningstiderna blir kortare och säkerheten ökar. Det blir en stor förbättring, berättar Magnus Gudéhn, vd på HiQ i Stockholm.

Digiplex datacenter prisas

Nordiska datacenterföretaget Digiplex, som etablerat ett stort datacenter i Upplands Väsby utanför Stockholm, har tagit hem den internationella utmärkelsen Outstanding Big Data Management Solution Award under Big Data & IoT Excellence Awards i London, som arrangeras av Computing Magazine varje år. En viktig anledning till utmärkelsen är att Digiplex jobbet mycket med att vara gröna och energieffektiva.

– Digiplex levererar datacenter som får en stor affärsmässig betydelse för kunden, samtidigt som de tar ett stort samhällsansvar, säger Stuart Sumner, redaktör på Computing Magazine.

– Att minimera koldioxidavtryck och miljöpåverkan blir allt viktigare för våra kunder. Innovativa och gröna lösningar är en central del av vår strategi och därför är vi väldigt stolta över att vara den första datacenterleverantören som vinner ett pris på Computings Big Data & IoT Excellence Awards, säger Digiplex vd Gisle M. Eckhoff.

Acando kryddar affärssystembuketten

Konsultbolaget Acando plockar in det numera Oracleägda Netsuite som ny affärssystemleverantör. Sedan tidigare har man partnerskap med både SAP och Microsoft. Fokusmarknaden för Netsuite är framför allt snabbt växande företag och agila dotterbolag.

– Netsuite är en strategisk satsning för Acando och det känns riktigt inspirerande att få dra igång detta. Vi har sett ett behov av en plattform som är agil och samtidigt tidsbesparande att få på plats. Med Netsuite som partner kan vi tillsammans hjälpa en ny kategori av kunder med snabbare implementationer, säger Jimmy Löfström, som har titeln Practice Lead på Acando.

– Som en del av vår ökade satsning på den nordiska marknaden är vi väldigt glada att få med Acando ombord och vi tror att Acando är en bra match för Netsuite, våra kunder och regionen, säger Chris Norfolk, om är kanalförsäljningschef på Netsuite för regionen UK&I, Benelux och Nordics.