Microsoft är onekligen herren på täppan i företagssvängen när det kommer till operativsystem. Och företagen säger att de fortfarande håller Internet Explorer, IE, högt, samt att det är standard bland de anställda. Men en analytiker säger att verkligheten är en helt annan.

– Microsoft behåller sin starka relation till företags-it. De flesta företag har fortfarande en standardläsare, vilket oftast är något från Microsoft. I dag troligen IE11. Men vi ser att folk faktiskt använder Chrome mer än IE, säger David Michael Smith, analytiker på analysföretaget Gartner i en intervju med Computerworld.

Läs också: Därför kan Windows 10 S göra succé på företagen

Han är övertygad om att Chrome är den mest använda webbläsaren i företagsvärlden. Något han baserar på analysföretagets granskning av vilka webbläsare som faktiskt används. Den kom ut 2015 med har uppdaterats sedan dess.

Nu har inte Internet Explorer försvunnit från kartan. Tvärtom. Microsoft har fortfarande en stor bit av marknadskakan. Mycket tack vare att ett stort antal företag fortfarande kräver att de anställda använder just den webbläsaren.

– Det finns fortfarande många företagsapplikationer som bara fungerar med IE, för att de körs med tillägg som Adobe Flash, Java och Microsofts egna Silverlight. Allt som kräver ActiveX-kontroll kräver IE.

Sedan en längre tid rekommenderar branschkännare att företag använder en slags tvåstegsstrategi. Behåll en webbläsare för äldre sajter, tjänster och webbapplikationer. En så kallad legacy browser. Men erbjud också ett alternativ för allting annat. På så sätt kan medarbetarna nå sajter som körs med äldre program. Alltså en webbläsare som mer eller mindre körs helt utan plug-inprogram och som jobbar mot datorns grafikprocessor och processor. Där har IE intagit legacy-rollen. Och Chrome utan tvekan förstahandsvalet säger David Michael Smith.

Läs också: Google Chrome: 7 smarta tips för den populära webbläsaren

Detta är en maktordning Microsoft vill rubba och det med nya webbläsaren Edge som lanserades samtidigt som Windows 10. Själva kallar de Edge med moderna webbläsaren som kan köras parallellt med IE11. Och det på samma enhet. En nyhet i Microsoftsammanhang. Med de två har Microsoft bakat ihop tvåstegsstrategin i en lösning i det egna ekosystemet.Kruxet är att Edge körs enbart på Windows 10. Och än så länge lever många företag kvar med Windows 7. Därmed är Edge-dörren stängd för de flesta av företagets företagskunder.

I dagarna presenterade Google sin plan för att ta över webbläsartronen en gång för alla även bland företagskunderna. Med slags all-inclusivepaket hoppas Google få fler företag att välja deras lösning framför andra.

David Michael Smith har svårt att se hur Edge skulle kunna stå emot Chrome. Till och med den dagen Windows 10 fullt ut tagit över från de äldre operativsystemen. Men tack vare populariteten utanför jobbet är det mycket mer som talar för Chrome. Alla delar dock inte hans analys. Gary Share från företaget Browsium, säger att det inte går att se vilka marknadsandelar Edge kommer att ta eftersom vi inte har sett Windows 10:s stora genombrott.

Det verkligen testet kommer den dagen då användarna inte längre behöver en legacy-browser. Först då vet vi vem som blir kungen på företagstronen.