Startupföretag inom artificiell intelligens köps upp som aldrig förr. Bara under första kvartalet i år har det gjorts 34 uppköp – dubbelt så mycket som under förra årets första kvartal, det visar siffror från CB Insights som Reuters tagit del av.

Biljätten Ford stod tidigare i år för ett av de största köpen någonsin när man lade en miljard dollar på Argo AI, ett företag som startats av chefer från Googles och Ubers team för självkörande bilar. Och de stora it-företagen slåss om att köpa in AI. Google leder med sina elva uppköp sedan 2012 och följs av Apple. Facebook, och Intel.

Läs också: AI händer på riktigt – men vem vinner kampen?

Industrianalytiker som Reuters talat med pekar på att AI-startups ofta går in på djupet på speciella områden snarare än att konkurrera med företag som redan finns.

– För personer som verkligen vill fokusera på kärnproblemen inom AI så är det vettigt att söka sig till större företag. Men för de som vill utveckla ett helt nytt område är det mer vettigt att vara separata, säger Adrian Aoun, vd på Forward, en AI-startup inom vårdsektorn.

Det är också rejäl huggsexa när det gäller AI-specialister. Startups har sällan samma resurser som de stora it-företagen men ibland kan specialiseringen locka enligt Vic Gundotra, vd på Alivecor som tagit fram en bärbar hjärtmonitor med AI.

– De säger "jag vill komma hit och jobba med ett projekt som kan rädda min mammas liv", säger han.