Asus, HP och Lenovo har skrivit under på Qualcomms ambitiösa plan: att tillverka Windows 10-pc med Arm-baserade Snapdragon-processorer.

Om Qualcomm med partners lyckas kommer det att innebära ett rejält skifte i pc-industrin – som under decennier dominerats av Intels x86-arkitektur, med AMD som enda utmanare. Qualcomm, som är ett kraftpaket inom smartphone-chipp, vill nu utvidga sitt territorium till laptops och surfplattor.

I en intervju med vår amerikanska systertidning PC World säger Qualcomms vice vd Don McGuire att de kan dra nytta av sina erfarenheter från mobilsektorn när de intar de nya domänerna, till exempel vad gäller energibesparing och batteritid.

Produkter från Asus, HP och Lenovo håller på att utvecklas, och de bygger på Snapdragon 835-chippet, som bland annat används i toppmobilerna Samsung Galaxy 8 och Sony Xperia XZ. De nya maskinerna ska konkurrera med Intelbaserade modeller i den sektor som Microsoft kallar ”alltid uppkopplade” pc. Det är Windows 10-maskiner som byggs för att överföra några av smarttelefonens bästa funktioner till laptops: batterier som räcker hela dagen och snabb, stabil lte-uppkoppling.

– Vad det handlar om är ju idén om att pc:n ska vara uppkopplad, precis som telefonen är, säger McGuire.

Läs också: Nu tar Intel täten i processor-kriget – igen

Där dagens Windows 10-pc går ner i standby-läge vill Qualcomm att det ska fortsätta hända saker.

– Med de här systemen så är du verkligen uppkopplad, och synkar data. Cortana (Microsofts röstassistent) ska vara tillgänglig, säger han.

Under en demonstration på Computex-mässan i Taipei visade Qualcomm upp ett Arm-utvecklat Windows 10-system som körs på Snapdragon 835. Maskinen körde hela Microsoft Office-sviten utan någon eftersläpning att tala om, och kunde smidigt strömma video på helskärm.

Att Asus, HP och Lenovo hoppat på det här tåget gör att Qualcomms chanser ökar, men det ska samtidigt sägas att det inte garanterar någon framgång att visa upp stora namn. Det blev till exempel Microsoft varse 2012 när Asus, Dell, Lenovo och Samsung alla lanserade laptops för Windows RT. Också det operativsystemet var baserat på Arm-arkitektur, men slutade som en flopp modell större.

Qualcomms Don McGuire tycker dock inte att parallellen är relevant.

– Där lovades det för mycket och levererades för lite. Det här är inte andra versionen av RT, det här är ett helt Windows som körs på plattformen.

Läs också: Superdator på kran ny satsning från klassiska Cray

PC World skriver att demonstrationen såg lovande ut, även om det riktiga testet inte kommer förrän första generationens hårdvara finns tillgänglig. Inga Arm-baserade Windows 10-laptops har hittills visats upp, bortsett från den här demonstrationsenheten. Qualcomm har sagt att maskiner ska börja dyka upp senare det här året.