En definition av vansinne är att göra om samma sak gång på gång, men förvänta sig ett annorlunda utfall varje gång. Jag kommer att tänka på den när jag läser om alla planer som håller på att ta form för Windows 10 på bärbara pc med Arm-processorer.

Det jag reagerar på mest är planerna att lansera enheter i prisintervallet 600 – 800 dollar, vilket lär innebära ungefär 6 000 – 8 000 kronor när de kommer till Sverige. Processorleverantören Qualcomm är ett av företagen som intresserar sig för det här segmentet.

Jag fattar att alla leverantörer vill röra sig uppåt i prisspannet och sälja enheter med högre vinstmarginaler, förutom högre absoluta belopp vad gäller vinst. Men hur troligt är det att någon väljer en ny oprövad typ av bärbar dator för 8 000 kronor när man nästan kan få en bärbar Mac för samma pris? Definitivt en rejäl Windowslaptop med Intelpropp.

Qualcomms förhoppning är att funktionalitet som väldigt lång batterilivslängd, det pratas om 20 timmar, och att enheterna ska vara öppna för kommunikation även när de ”sover”, som en smartmobil, ska locka kunderna. Så är det säkert, men i vilken utsträckning är det övertygande argument?

Visst är 20, eller 15, timmars batterilivslängd imponerande. Men redan i dag klarar man sig i stort sett en hel arbetsdag med en Macbook. Jag gjorde en, ovetenskaplig, undersökning bland Macbookanvändarna på kontoret. Visst brukar de plugga in till elnätet, men om det krävs går det bra utan. Som en av dem påpekade: ”Man kan absolut jobba en hel dag utanför kontoret, utan elsladden”.

Så även om de nya Armenheterna med Windows 10 kommer att bjuda på överlägsen batterilivslängd så verkar det inte som om de kommer att lösa ett superkritiskt problem. Åtminstone inte för flertalet användare.Så till den ständigt kommunicerande laptopen. Visst låter det smidigt, men är det verkligen så man använder en bärbar dator? Är det inte det man har sin smartmobil till?

Läs också: Snart kommer Windows 10 på Arm-pc – kan Qualcomm hota Intel?

Självklart kan användningsmönster förändras tack vare ny funktionalitet, alltså att man börjar förlita sig på ständig kommunikation via sin bärbara dator när sådan är möjlig. Men jag undrar. Folk i allmänhet är väldigt inkörda på att använda sina telefoner för sådant. Men, det är klart, om det funkar med en bärbar dator också så är det väl bra. Frågan är om det är ett tillräckligt skäl för att köpa en relativt dyr Windowsdator med Armprocessor? Det är tveksamt.

Jag fattar inte varför inte processor- och datorleverantörerna går all in på riktigt billiga bärbara Windowsdatorer med Armprocessorer, typ 1 500 – 2 000 kronor. Visst är det kanske coolare med dyra prestigemodeller, men att vara en datorleverantör handlar väl också om att fylla de potentiella nischer som finns med produkter?