Som vi skrivit om förut finns det stora planer och stor ambition att bygga upp den svenska datacenterindustrin. Det är gott om aktörer av olika slag som redan är på plats på skilda sätt. Och nu börjar även de stora amerikanska it-jättarna rulla in en efter en. Facebook i Luleå var först att lockas av kallt klimat och stabil el, och Amazon Web Services har nyligen offentliggjort sina planer för tre anläggningar i Mälardalen.

Snart väntar nästa. Den här gången är det Horndal i Avesta kommun som lockar. Många delar av den etableringen är redan klar, men vilket bolag det är som har köpt marken hålls det väldigt tyst om.

– Vi vet inte så mycket. Vi har fått påstötning och har gjort en detaljplan på ett område på mellan 110 och 120 hektar för en elintensiv industri. Det finns en fördelningsstation för eldistribution på området och ett gammalt ställverk. Vad vi vet är att det handlar om datahallar och stora serverkluster och det är ett jättebygge som ska göras, säger Arne Hjorth, samhällsbyggnadschef på Avesta kommun.

Läs också: AWS intåg i Sverige tung huvudvärk för svenska molnleverantörer

Den tilltänkta aktören och den påbjudna tystnaden kommenterar han på följande sätt:

– Jag behöver inte ens ljuga, för jag vet inte.

Jag behöver inte ens ljuga, för jag vet inte

De flesta indikationspilarna i sammanhanget pekar mot att det är Google som är på väg att etablera sig i Dalarna. Tidningen DT har sedan i vintras varit inne på den linjen, med hänvisning till källor.

Uppgifter om att Google har varit på väg att etablera sig i Norden har förekommit tidigare. I Norge ska det råda besvikelse över att det inte blir någon Googleetablering, och att det västra grannlandets hopp är uppgivet skulle kunna vara ytterligare en indikation på att Sverige och Horndal lockar.

Att Google själv skulle lyfta på hysch-hysch-locket är inte särskilt troligt. Och Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google i Norden, bemöter den lika obligatoriska frågan om bolagets planer i Horndal med ett lika väntat svar.

– Vi kommenterar inte rykten eller spekulationer, säger han.

Ur planprogrammet
Foto: Avesta kommunOmrådet i fråga. Ur Avesta kommuns planbeskrivning.

I den svenska it-branschen har det spekulerats en del om att det skulle kunna vara Microsoft som vill etablera ett nytt datacenter i Europa. Men de ryktena kan avfärdas då Microsoft, enligt säkra källor, inte alls har några sådana planer.

Hemlighetsmakeriet väcker givetvis en del frågor. Kommunen säljer så klart inte av mark till vem som helst. men det är en ytterst begränsad skara på kommunen som känner till vem aktören är. Den utgörs av trion kommunstyrelsens ordförande, oppositionsrådet och kommundirektören.

– Vi från vår förvaltning vet inte vad det handlar om. Vi har sålt mark via en advokatfirma i Stockholm, men vem som kommer vet vi inte så mycket om, de har sagt att det ska offentliggöras, kanske i sommar, säger Arne Hjorth.

Det är en stor tomt som har sålts. Totalt handlar det om 109 hektar, och utöver det tillkommer mark där Svenska Kraftnät ska bygga ut kapaciteten.

– Det ger ett rejält avtryck på kommunkartan. Det är över en kvadratkilometer, säger Arne Hjorth.

Hur mycket har köparen betalat?

– 32,7 miljoner kronor, så det följer den vanliga industrimarktaxan som ligger på 30 kronor per kvadratmeter.

Läs också: Microsoft-grundaren Paul Allen har byggt världens största flygplan

Men det är inte bara för att marken är relativt billig som bolaget som tros vara Google lockas av Horndal.

Det är oerhört mycket elkraft som finns där uppe

– Det är oerhört mycket elkraft som finns där uppe. Det finns ett gammalt ställverk med stor ledig kapacitet och som dessutom går att bygga ut. Vår detaljplan har tagits fram i intensivt samarbete med Vattenfall och Svensk Kraftnät, konstaterar Arne Hjorth.

En av de tre utvalda i kommunen som känner till vem det är som har köpt marken är oppositionsrådet Johan Thomasson (m). Och det är tydligt att det inte är första gången han får frågan om vem det är som ska etablera sig i Horndal.

– Du är inte ensam om att undra. Du är i gott sällskap, säger han.

De flesta spekulerar ju i Google, ligger det något i de uppgifterna?

– Det kan jag inte kommentera.

När blir det klart, det pratas om att ni ska offentliggöra det i sommar?

– I sommar vet jag inte om det blir, men vi hoppas kunna göra det i år, säger Johan Thomasson.