Riskkapitalbolaget EQT köper på sig bolag i den svenska it-branschen. I slutet av 2015 köptes svenska affärssystemjätten IFS ut från börsen.
Den här gången är det nätoperatören och driftbolaget DGC som har fångat EQT:s intresse. Och det finns en tydlig plan med det stundande förvärvet, och det är att kombinera två bolag med varandra, DGC och IP-Only.
EQT äger indirekt 100 procent av IP-Only och har nu genom DGC One Holding köpt på sig aktier i DGC motsvarande 85,2 procent av det totala antalet aktier och röster i bolaget. Priset ligger på 250 kronor per aktie och aktier har köpts från huvudägarna, det vill säga David Giertz, Jörgen Qwist, Lannebo Fonder, AMF Aktiefond Småbolag och ett antal nyckelanställda. Budet värderar DGC till cirka 2,3 miljarder kronor.
DGC:s vd Jörgen Qwist säger att det är en spännande tid som väntar framöver.

– EQT har blivit den nya huvudägaren i DGC. Det är klart att det är lite annorlunda för oss som har kört DGC i alla år med David Giertz som huvudägare. Men det känns väldigt spännande. Vi tror att det kan bli en jätteresa med EQT och vårt nya systerbolag IP-Only, säger han och utvecklar de tilltänka planerna som de båda syskonbolagen har.
– Det är meningen att vi ska bygga något fantastiskt tillsammans med IP-Only. Sedan får vi se vad konkurrensmyndigheterna säger. EQT tror mycket på oss och det finns mycket att göra. Det är ett fint förtroende vi har fått från dem, och vi har även fått stort förtroende för hur de har agerat.
Vad finns det för synergier att hitta mellan bolagen?
– Självklart är det på nätsidan som vi kan hitta besparingsmöjligheter. Vi har dubbel utrustning på många ställen och dubbletter på många sträckor. Men hur mycket och var finns det inga planer på idag. Det här är en tillväxtsatsning där vi har IP-Onlys infrastruktur och vårt tjänsteerbjudande. Det gör att vi blir en ännu större utmanare på den svenska företagsmarknaden.
Om man tittar på konkurrenter för den gemensamma satsningen, är det Telia ni har i kikarsiktet då?
– Vi vill göra avtryck på både it- och telekommarknaden. Vi ser att vi kan bygga ett bättre erbjudande inom it-drift, och inom data och kommunikation är det klart att Telia är en konkurrent, men även de andra aktörerna som erbjuder liknande tjänster.
Det har hänt en hel del sedan bolaget en gång i tiden började som pc-byggare. Idag värderas DGC alltså till 2,3 miljarder kronor, och Jörgen Qwist håller med om att det är en speciell dag idag.
– Vi säljer ett väldigt fint bolag och vi får bra betalt för det. Det är en fantastisk resa som vi har fått vara med om, och en fin resa för våra aktieägare. Men nu är det inte slutet på historien, nu är det kapitel två. Jag och David och ledningen är fast beslutna att fortsätta bygga ett fantastiskt bolag. Just nu fortsätter vi som vanligt, men det är klart att det är lite av en milstolpe idag när budet offentliggörs, säger han.
Innan allt är klart ska alltså Konkurrensverket säga sitt, men att man redan blickar framåt är tydligt.
Vad ska ni heta, eller kommer ni fortsätta som två olika bolag?
– Tills vidare heter vi DGC. Det är två starka varumärken på den svenska marknaden, och det finns ingen anledning att röra i det, det vill vi inte ge bort i onödan, säger Jörgen Qwist.
IP-Only har inte varit inblandade i själva affären, men kommer med all sannolikhet att bli det framöver när bolagen ska göra gemensam sak. Och att Henrik Ringmar, vd på IP-Only, också är positiv framgår i följande kommentar till EQT:s bud:
– Att vi nu kommer att ingå i samma koncern och arbeta sida vid sida öppnar fantastiska möjligheter. DGC och IP-Only har båda en entreprenöriell kultur och vi delar i mångt och mycket samma värdegrund. Det känns viktigt med tanke på den snabba tillväxtresa som vi båda just nu är inne i. Tillsammans blir vi den viktigaste utmanaren på telekommarknaden, säger han.