Microsoft kan återigen bli ämne för en granskning av Europeiska unionens konkurrensmyndigheter. Denna gång är det säkerhetsföretaget Kaspersky Lab som skickat in ett klagomål till både EU och myndigheter i Tyskland.

Föremålet för granskning är bolagets senaste operativsystem Windows 10 och deras dominerade position på marknaden, skriver nyhetssajten Politico. På grund av en rad inbyggda funktioner blir det väldigt mycket svårare att använda mjukvaran, skriver säkerhetsbolaget i den skrivelse som skickats in och användarna uppmuntras till att förlita sig på Microsofts förinstallerade och egentillverkade program som Windows Defender.

Läs också: Läcka avslöjar ny proffsversion av Windows 10

Grundaren av säkerhetsföretaget, Eugene Kaspersky, tycker att it-jätten utnyttjar sin position för att kraftigt sätt visa fram sina egna säkerhetsprodukter. Produkter som han säger dessutom är sämre än andra på marknaden. Och detta på bekostnad av användarnas självvalda säkerhetslösningar, skriver han i en blogg.

Uppgifter i klagomålet som skickats in gör gällande att vid övergången till Windows 10 har användarnas egna anti-virusprogram raderats, samtidigt som det nya operativsystemet gör det svårt att ladda ner säkerhetsuppdateringar. De påstår också att säkerhetsföretag inte meddelas i tid när ändringar görs i Windows 10, vilket betyder att mjukvara sluta fungera i senare versioner. Det hela landar slutligen i ett operativsystem som är mindre säkert för användarna säger Kaspersky Lab.

En talesperson för Microsoft bestrider anklagelserna.

Läs också: Klockan klämtar för Windows 7 – men användarna stannar kvar

– Vår primära målsättning är att skydda våra kunder. Vi är övertygade om att våra säkerhetsfunktioner i Windows 10 är i enlighet med konkurrenslagstiftningen och vi kommer svara på alla frågor myndigheterna har, säger talespersonen.

Diskussionerna kring Microsofts ställning på marknaden har pågått sedan 90-talet. I dag körs enligt siffror från StatCounter på 84 procent av alla persondatorer. En tredjedel av dem upptas nu av Windows 10. Under åren har bötesbeloppen nått upp i hisnande summor, närmare 160 miljarder kronor.