Det brukar heta att närvaro i de sociala medierna är viktig för moderna företag – men en ny undersökning visar att de här kanalerna inte alls är särskilt viktiga när det gäller försäljningen. Enligt PMP Marknadskonsult som genomför undersökningen Säljindikatorn uppger två av tre börsbolag att noll till fem procent av fjolårets försäljning har skapats med stöd av sociala medier (att sociala medier konkret har bidragit till en affär).

Läs också: Chattbotten både stjärnsäljare och klagomur när kundmötet flyttar till sociala medier

Detta kan sättas i relation till att i snitt 13 procent av marknadsföringsbudgeten hos svenska företag läggs på sociala medier.

– Det här vänder upp och ner på rådande uppfattning om sociala mediers betydelse för bolag. Det är klart att de som är verksamma inom exempelvis e-handel utgör undantag, men för merparten av våra svenska börsbolag saknar sociala medier i stort sett betydelse när det gäller att driva försäljning, säger Mikael Julher, vd på PMP Marknadskonsult.

I stället regerar kundmötet fortfarande. 70 procent av cheferna i undersökningen säger att antalet kundmöten ökat de tre senaste åren.

– Det finns inget som slår mötet mellan två människor när det gäller att skapa förtroende, och det är förtroende som leder till affärsrelationer, säger Mikael Julher.

Läs också: Håll koll på din profil i sociala medier – det gör rekryterarna

Undersökningen Säljindikatorn har gjorts med intervjuer med 100 chefer på svenska börsbolag.