När Intel försöker skrämma konkurrenterna till inaktivitet är det under förevändningen att processorarkitekturen X86 ”nästan fyller 40 år” (vilket sker den 8 juni 2018). Sist i ett pressmeddelande med det budskapet kommer det som med allra största säkerhet är det egentliga syftet: En varning till konkurrenter som försöka emulera instruktionsuppsättningen för X86.

Ett säkert tecken på att det var den avslutande tiraden som var i fokus när pressmeddelandet skrevs är ett uppseendeväckande faktafel redan i andra meningen. Där står att Intels processor 8086 fanns i IBM:s första pc. Nja, det var nog faktiskt den närbesläktade 8088.

Vad handlar det här om egentligen?

Det handlar främst om två företag vars namn inte nämns i pressmeddelandet: Microsoft och Qualcomm. När de två tillsammans jobbar för högtryck med att få ut Windows-datorer med Qualcomms Arm-processorer på marknaden, vilket ska ske senare i år, så behöver de ett sätt att köra existerande Windowsprogram. Då behöver de emulera Intels processorer, som alltid har varit hörnstenen i hårdvara för Windows.

Det handlar om lågnivåkommandona för att kontrollera processorerna. Sättet att emulera Intelprocessorer är att implementera den instruktionsuppsättning (instruction set architecture, ISA) som används för dem. Och det får man inte göra utan Intels tillåtelse, säger Intel.

I pressmeddelandet står det, översatt till svenska, att läsa att ”det finns rapporter om att vissa företag försöker emulera Intels proprietära instruktionsupsättning för X86 utan Intels tillåtelse”. När Intel skriver ”vissa företag” syftar det alltså på Microsoft och Qualcomm.

Läs också: Nu tar Intel täten i processor-kriget – igen

För att verkligen understryka att man har muskler att komma med om det skulle bli en fajt påtalar Intel att man har fler än 1 600 patent relaterade till implementationer av instruktionsupsättningar. Det är, enligt Intel, ett tecken på ”obeveklig” (relentless) innovation.

Vad händer nu?

En fingervisning finns kanske i att Intel i pressmeddelandet skriver att man ”noggrant skyddar sina X86-innovationer och inte licensierar ut dem för användning av andra i en allmän utsträckning”. Man skriver vidare att man under de senaste 30 åren har skyddat sina immateriella rättigheter vaksamt (vigilantly).

Vad Intel med allra största säkerhet försöker säga är att Microsoft och Qualcomm kan fetglömma att köra traditionella Windowsprogram på bärbara datorer med Armbaserade processorer genom att emulera Intels X86-instruktionsuppsättning. Det samma gäller för företag som Asus, HP och Lenovo som har planer på att lansera sådana produkter.

Om Intel verkligen driver det här så långt man kan så blir det aktuellt att stämma Microsoft eller Qualcomm, eller båda, samt datorleverantörer, om det dyker upp Armbaserade Windowsmaskiner med emulering av instruktionsuppsättningen för Intels X86-processorer.

Finns det några alternativ till ett fullskaligt krig i rättssalen?

Ett scenario är att Microsoft och Qualcomm, med flera, erbjuder sig att betala så mycket licenspengar att Intel tillåter att man använder instruktions­uppsättningen. Man kan tänka sig att Intels retorik i det här skedet syftar till att driva upp priset för att ge tillåtelse att använda instruktionsuppsättningen.

Läs också: ”Ännu ett lönlöst försök med Windows på Arm”

Ett annat scenario är att Microsoft och Qualcomm, och de allierade datorleverantörerna, kör på och räknar med att antingen vinna en rättstvist eller åtminstone att en sådan ska dra ut på tiden rejält. Ett underscenario här är att man räknar med att förlora så småningom, men hoppas hinna etablera en ny typ av bärbar dator under tiden och att man inte ska vara beroende av att köra gamla Windowsprogram, och behöva X86-emulering, så småningom.

Det som talar emot den senare utvecklingen är förstås att en förlust i rättssalen kan innebära stora skadestånd.

Microsoft ligger lågt i den här frågan. En talesperson för Qualcomm som pratat med The Register sa så här:

– Vi tyckte att en blogg som en av våra konkurrenter publicerat var mycket intressant.

Med andra ord, handsken är kastad.