Visst är det kul att det finns gott om jobb för programmerare. Men trots stark efterfrågan och många jobb att välja mellan så kan det förstås bli fel ändå. Det kan handla om att arbetsuppgifterna inte är tillfredsställande för just dig, att man ofta får sitta med stressiga leveranser, att lönen inte matchar det jobb som utförs eller andra saker.

Här tipsar IDG News om 7 saker att se upp med när du ska byta programmerarjobb:

1. För lång språklista

Ibland kan en jobbannons avslöja att det finns problem hos en arbetsgivare. Ett exempel är att den innehåller en väldigt lång lista över språk, ramverk, plattformar och andra teknikområden. Ett exempel är att språken C/C++, Java och C# samtliga finns med. Det kan betyda att företaget utvecklar flera produkter eller tjänster med olika språk. Det kan vara ett tecken på dålig struktur och planering eller på att man håller på att migrera från ett språk till ett annat, med alla de speciella problem som det kan medföra.

2. Onödigt bred kravbild

Ett annat problem med långa förteckningar över kompetensområden som krävs är att de kan skrämma bort dig från att söka om du inte uppfyller alla. Vissa chefer som rekryterar räknar helt enkelt upp alla kompetensområden som de tror kan komma att behövas. Eller så är det någon extern kraft, som hr-avdelningen, som skrivit jobbannonsen.

Läs också: Här är de döda språken som du bör fly från illa kvickt

Den kan vara värt att söka ett jobb som verkar intressant även om du inte uppfyller alla krav som anges.

3. Roffar åt sig kod

Ett allt vanligare sätt för rekryterande företag att utvärdera kandidater är att ge dem hemuppgifter att lösa. Risken finns att lösningen på en hemuppgift som är smalt definierad kommer att användas i en riktig produkt eller tjänst. Om du misstänker att så är fallet, utan att du blivit informerad om det, så kanske du ska fråga dig om det är ett företag du vill jobba på.

4. Ägare med orimliga visioner

Se upp för grundare och ägare av företag som inte har teknisk bakgrund, men däremot vidlyftiga visioner om mjukvara som ska byggas. Om visionerna är orealistiska så kan det bli du som får sitta med Svarte Petter, alltså får ett ogörligt uppdrag.

5. Förväntas bo på jobbet

På vissa företag uppskattar de anställda ett intensivt socialt liv som kretsar kring jobbet, till exempel pubkvällar på kontoret och resor tillsammans både i tjänsten och på fritiden. Om du inte är intresserad av det så kan det leda till problem i samvaron på jobbet. Du bör förstås försöka ta reda på hur det ligger till, vilket är ganska enkelt. Fråga med en positiv ton om man gör mycket tillsammans utanför arbetstid.

Även om du vill ha sådan samvaro så gäller det att det är med människor som du trivs tillsammans med. Försök att få en känsla för dina blivande kollegor.

6. Se upp med ett rörigt intryck

Dålig organisation är ett tecken på att företag är dåligt skött. Dåligt fokus och otydliga mål, ofta kopplade till hög arbetsbelastning, kan bli en mardröm för den anställde. Tecken på att något är fel visar sig ofta redan under en anställningsintervju. Exempel kan vara intervjuare som svarar på telefonsamtal eller sms under en intervju. Eller att intervjuaren inte har så mycket kunskap om de arbetsuppgifter som det är tänkt att du ska ägna dig åt.

Fråga om coachning, utbildning och hur länge anställda stannar.

7. Undvika dåliga vibbar
Om du får en guidad tur hos en potentiell arbetsgivare så ska du se till att ha ögonen öppna ordentligt. Man kan dra en del slutsatser av en sådan. Ett exempel är om man får gå runt vid lunchtid och ser att folk inte tar lunchraster, vilket definitivt kan vara ett dåligt tecken.

Läs också: AI-expert är hetaste yrket just nu. Men hur blir man AI-expert?

Det går kanske att känna av om miljön är avslappnad eller stressad. Pratar folk med varandra? Verkar de samarbeta? Finns det bra gemensamhetsutrymmen? Är folk vänliga mot dig?

Var speciellt noga med att kontrollera om den miljö du får se matchar saker som sagts under intervjun.

Artikeln har publicerats tidigare.