Nästan exakt två år efter att riskkapitalbolaget Segulah blivit majoritetsägare i Teknikmagasinet har bolagets ansökt om företagsrekonstruktion. Den 12 juni har bolaget lämnat in och fått sin ansökan om företagsrekonstruktion godkänd hos Solna Tingsrätt.

teknikmagasinet
Teknikmagasinet har ansökt om företagsrekonstruktion.

”Detta innebär att vi enligt gällande lag inte har rätt att betala skulder som har uppstått före beslutet om rekonstruktion utan dessa hanteras av vår rekonstruktör”, konstaterar bolaget och fortsätter:

”Under rekonstruktionen har Teknikmagasinet möjlighet att fortsätta normal verksamhet, inklusive inköp och försäljning. Däremot är det inte möjligt att ta på sig nya skuldförpliktelser. Detta innebär att alla nya åtaganden behöver hanteras enligt kontantprincipen, det vill säga med direkt betalning”.

Läs också: Så vill Media Markt få bort hästhandlar-stämpeln – ”trovärdigheten för oss är noll”

Att det är en tuff marknad att verka på är så klart en starkt bidragande orsak. Och det faktum att e-handeln har vuxit har slagit hårt mot butikshandeln. Det säger Kent Hägglund, advokat på DLA Piper, som har utsetts till rekonstruktör av Teknikmagasinet.

– Det allmänna som har hänt inom retailbranschen med minskad försäljning inom butiksnätet och som sedan inte har kompenserats upp med e-handel, det är grundorsaken. Det är det vi kan säga i dagsläget. Vi kommer att fortsätta titta på det här, säger han.

Vad händer med butikerna nu, kommer de att behöva stänga några butiker?
– Det kan bli aktuellt, men inte i någon större omfattning. Det är enstaka butiker i sådana fall. Det har varit en vikande försäljning i butiksnätet i hela retailbranschen.

Hur ser skuldsituationen ut, har bolaget stora skulder?
– Det är relativt betydande skulder. Vi håller på att arbeta med det nu. Vi räknar med att kunna komma med mer detaljer på måndag, både vad gäller skulder och orsaker.

Vad är det för typ av skulder?
– Det är framför allt leverantörsskulder.

Läs också: Webbsuccé för Ica: ”en enorm tillväxt inom e-handel”

Kent Hägglund konstaterar att det ännu är i ett tidigt läge, men när det gäller prognosen framöver så låter han ändå hoppfull. Och butiksverksamheten kommer att drivas på som vanligt.

– Det kommer att drivas vidare. Det är det vi framför allt tittar på, att det finns väldigt goda möjligheter att rekonstruera det, säger han.

Det var ganska exakt två år sedan som riskkapitalbolaget Segulah tog över som majoritetsägare i Teknikmagasinet. Och då var tongångarna desto positivare:

”Vi tror att man kan växa antalet butiker ganska mycket. I Sverige, men framför allt i Norge och Finland där Teknikmagasinet bara har börjat sin resa. Vi siktar på att öppna minst 15 nya butiker per år de kommande åren. Webbförsäljningen är en liten del av omsättningen idag. Där kan vi göra ganska mycket genom att expandera och integrera verksamheten”, sade Henrik Lif, partner på Segulah Advisor i samband med ägarbytet.