Som vi skrivit tidigare har det varit lite segstartat i Sverige när det gäller AI-projekt. Men viljan hos de svenska företagen är det inget större fel på. Det visar en undersökning som delvis Microsoftägda konsultbolaget Avanade har gjort.

68 procent av respondenterna i Sverige säger att de vill använda och implementera intelligent automation, och att de planerar att börja investera i ny teknik de närmaste två till tre åren. Där ligger Sverige bättre till än genomsnittet i studien, som är på 59 procent.

Och de svenska bolagen vet också att det är bråttom. Hela 86 procent av de svenska cheferna och beslutsfattarna anser att deras företag måste implementera AI de närmaste fem åren för att hålla sig konkurrenskraftiga.

Även på frågorna om vilka företag som inte använder AI idag och vilka som inte använder intelligent automation ligger de svenska beslutsfattarnas svar bättre än genomsnittet.

– Jag tycker att det är jättekul att Sverige ligger så långt fram i det här och att vi kan jämföra oss med de stora digitala marknaderna. Det känner vi när vi är ute hos kunder också, så jag är inte förvånad. Man ser att det är ett viktigt område att satsa på både AI och automatisering. Det finns en stor investeringsvilja, säger Wictor Wilén, chef för digitala arbetsplatser på Avanade.

Med en så stark investeringsvilja borde det finnas fler stora projekt, men det finns vissa faktorer som bromsar. Ofta lyfts det fram farhågor om att automatisering leder till att jobb försvinner. Och den risken kan få en negativ påverkan, trots att det är uppenbart att viljan till automatisering finns där.

Läs också: EU-politiker öppnar för skatt på robotars arbete – sågas av svenska experter

– Det finns ett visst motstånd på grund av risken att folk ska bli av med jobben. Men det här är något vi måste göra och som kommer att hända. Man pratar om att bottar och automatisering ska ersätta alla jobben. Den bilden håller jag inte riktigt med om. Vi är övertygade om att det går att jobba tillsammans människa och maskin. Att man använder tekniken till att flytta sig framåt istället, säger Wictor Wilén.

Men det är ju en ganska uppenbar risk. Pengarna som investeras måste väl hämtas hem någonstans också?

– Visst, en viss del av jobben kommer att ersättas, men främst handlar det om att flytta fram positionerna. Ett typiskt exempel är kundtjänst. Där kan en bot ta hand om det enkla, så kan personalen fokusera på att ge bättre service.

Vidare framgår av undersökningen att det är vissa branscher som kommer att kunna dra mest nytta av den nya tekniken. Telekom, hälsa/sjukvård och försvarsindustrin är de tre som flest av cheferna nämner. Och Wictor Wilén fyller i:

– Även i retail finns det stor efterfrågan, och inte minst finans- och försäkringsbranschen. Där finns det många traditionella processer som ganska enkelt går att automatisera.

När det handlar om att ersätta enkla tjänster med bottar har det som sagt hänt en del i Sverige, men de stora genomgripande AI-projekten är desto färre. Och där är den främsta hämskon, som så många gånger förr i konsultvärlden, tillgången till folk som kan området tillräckligt bra.

– Absolut, kompetensen är en brist. AI är ett av de områden man letar mest efter, men vi ser som sagt samtidigt en vilja att vilja testa det, säger Wictor Wilén.

Läs också: Stena Line storsatsar på AI: ”en fråga om överlevnad”

– Jag tror att en förklaring kan vara de kognitiva tjänsterna från jättar som Google, Microsoft och IBM. Mycket handlar om språkförståelse, och väldigt få av dem har språkhantering på svenska. Det är så klart ett litet handikapp, att svenskan är ett så pass litet språk. Men samtidigt finns det så pass bra tjänster i Microsofts och Googles moln att det är ganska enkelt att komma igång med det.

Fakta

Undersökningen har genomförts via webben av Wakefield Research. Frågorna ställdes under maj och juni till 800 chefer, av vilka 400 jobbar inom it-sektorn och 400 som it-beslutsfattare. De åtta länder som varit med är Sverige, USA, Storbritannien, Australien, Kanada, Italien, Tyskland och Japan.

Definitionen som använts för intelligent automation är ”en form av artificiell intelligens där maskiner efterliknar mänsklig inlärning, beslutsfattande och handling som möjliggörs genom avancerad analys och kognitiva tjänster. Exempel på intelligent automation är chattbottar, material- och röstigenkänning och naturlig språkbehandling”.