It-jättarna söker med ljus och lykta efter nya områden som kan driva tillväxten i framtiden – och alla har de fastnat för fordonsindustrin. Intel har gjort sitt 130-miljardersköp av Mobileye, Microsoft och IBM har tecknat strategiska avtal med fordonstillverkare, och Google och Apple har visserligen båda övergett planerna på att bygga en egen bil, men satsar desto mer på teknik för självstyrande fordon.

Det är inte så konstigt att de största it-leverantörerna växlar in på det här spåret. Bilen börjar allt mer ta formen av en it-produkt. Produktionen av uppkopplade bilar väntas öka med nästan 800 procent mellan åren 2015 och 2020, enligt analysföretaget Gartner.

Läs mer: Nu tvingas bilverkstäderna bli proffs på it – annars knycker it-företagen affärerna

Vad är då en uppkopplad bil? Gartners definition lyder som följer: ”Ett fordon som har dubbelriktad trådlös kommunikation med ett externt nätverk för att leverera digitalt innehåll och tjänster, överföra mätdata från fordonet, möjliggöra fjärrövervakning och kontroll, eller hantera system inom bilen”.

2015 producerades 6,9 miljoner bilar som uppfyllde de kraven – 2020 väntas 60,9 miljoner göra det. James Hines, analytiker på Gartner, talar om att de uppkopplade bilarna innebär genomgripande förändringar för hela fordonsindustrin.

– Uppkopplade bilar kommer att fortsätta generera nya produkter och tjänster, skapa nya företag och affärsmodeller. Det innebär också att fordonsindustrins fokus flyttar från individuellt bilägande till en mer tjänsteorienterad syn av personlig mobilitet.

De stora förändringarna gör också att it-jättarna har identifierat fordonsindustrin som ett nyckelområde för framtiden – och i stort sett alla spelarna har på kort tid aviserat stora satsningar. De väljer dock olika vägar, en del utvecklar självt den underliggande tekniken, andra har gjort stora förvärv.

Nedan följer några av de viktigaste nyheterna som it-leverantörerna presenterat inom fordonsindustrin under året:
 
Intel öppnade i mars upp stora plånboken när de köper det israeliska företaget Mobileye som utvecklar system (maskininlärning, dataanalys, lokaliserings- och kartfunktioner) för förarassistens och självkörande bilar för ungefär 130 miljarder kronor. Ett ganska logiskt steg för Intels del då letar framtida intäktsmöjligheter bortom den traditionella processorindustrin som ju inte bjuder på särskilt mycket tillväxt.

Enligt analysföretaget BCG kommer det att säljas 12 miljoner fullt självkörande bilar per år runt 2035. Delvis autonoma bilar släpps ut på gatorna i stor skala redan i år – med stor tillväxt att vänta under de närmaste två årtiondena. Marknaden för delvis och fullt autonoma bilar väntas växa från 42 miljarder dollar 2025 till 77 miljarder 2035.

Läs mer: När kommer de där självkörande bilarna? Bilbranschen oenig om tidsplanen

Också Google, som lagt sin fordonsverksamhet i bolaget Waymo, har meddelat nyheter inom området senaste veckan.

I en bloggpost i veckan berättar företaget att de drar tillbaka Firefly-flottan (namnet på den lilla personbilsprototyp företaget utvecklat). I stället ska de fokusera på massproducerade fordon som minibussen Chrysler Pacifica och på det sättet få ut självkörande teknik till fler människor snabbt.

IBM knyter ännu tajtare band med BMW för att utveckla molnbaserad datahantering till den tyska fordonstillverkarens nyligen presenterade satsning på uppkopplade bilar. Det skriver Wall Street Journal. Det här är ett sätt för it-jätten att fördjupa verksamheten mot fordonsindustrin. Med hjälp av alla data ska man kunna skapa skräddarsydda tjänster till olika förarprofiler. Projektet ska starta i Europa i höst.

Apples vd Tim Cook har för första gången kommenterat vad företaget har för planer för fordonsindustrin. Det har länge talats om att företaget bygger en egen bil – men nu säger Cook till Bloomberg att de har fokus på den underliggande tekniken och system för självkörande bilar.

Microsoft har sin molnbaserade plattform för uppkopplade bilar som de lanserade i början av året. Det är en uppsättning tjänster som byggs på Microsofts Azure-moln och som är designade för att fordonstillverkare ska kunna göra bilarna mer intelligenta och bygga egna lösningar för ”nya körupplevelser”. I januari fick de sin första kund då Renault-Nissan anslöt till plattformen.