Microsofts båda säkerhetsuppdateringar till Windows XP reser frågan om huruvida detta 16-åriga operativsystem verkligen är pensionerat eller inte. Microsoft meddelade ju officiellt att supporten till XP upphörde redan för tre år sedan.

Säkerhetsexperter som vår amerikanska systersajt Computerworld talat med säger att de här uppdateringarna är undantag och att XP är ”pensionerat” och ”föråldrat”.

– Det är pensionerat, säger Amol Sarwate, som är chef över säkerhetsföretaget Qualys analysavdelning för sårbarheter. Det är fortfarande föråldrat.

Chris Goettl, produktchef på patch- och mjukvaruföretaget Ivanti instämmer:

– Det är pensionerat. Microsoft har själva sagt att det här inte är normalt, och att det inte heller kommer att fortsätta.

Läs också: Analytiker tror på våg av Windows 10-migreringar efter Wannacry

Frågor om statusen för Windows XP – om det är ”dött” eller inte – kom upp till ytan i maj då Microsoft släppte en patch till det här systemet, men också till Windows 8 och Windows Server 2003 som inte längre supportas officiellt. De här uppdateringarna syftade till att skydda systemen mot Wannacry-attacken.

När Microsoft upprepade sitt policy-avvikande drag under tisdagen, med hänvisning till att det skulle kunna komma nya attacker, fick frågan nytt liv.

Somliga tror att Microsoft med de här patcharna har skapat ett prejudikat de kan få ångra. Slutar de verkligen supporta ett system när de säger det, eller kommer de att släppa kritiska patchar?

Amol Sarwate säger att han accepterar Microsofts förklaringar till de två XP-patcharna, och tror inte att företaget förändrar något i sin supportpolicy.

– Det är ett tveeggat svärd. Det är sant att vid sådana här stora händelser så måste systemen patchas, men om de gör det för ofta, så motverkar det deras mål att få folk att hoppa på nya operativsystem.

Läs också: Klockan klämtar för Windows 7 – men användarna stannar kvar

Och även om Chris Goettl säger sig vara säker på att det här gamla operativsystemet är pensionerat så har en känsla av att Microsoft kan ha öppnat ”en smärre Pandoras ask”.

– Det finns en risk att Microsoft uppmuntrat dåligt beteende med det här. Det är en fin gest för att reducera risk, men det sänder dubbla budskap.