Vi har tidigare skrivit om mjukvarubolaget Teleopti och dess jakt på såväl utvecklare som stad. Nu har man även valt att utveckla det systerbolag som tidigare gått under namnet Teleopti TEM. Den delen går numera under namnet ProOpti, och den främsta anledningen till namnbytet är att man vill signalera att bolaget inte bara härjar i telekomvärlden längre.
 
– Förut jobbade vi bara med telekomavdelningarna hos våra kunder, men numera har telekomavdelningarna försvunnit och gått upp i it-avdelningarna då telefonin blir mer digital och mer mobil, säger ProOptis vd Kjell Persovin.

Läs också: Digitalisera eller dö – så skapar du en vinnande strategi

Att bolaget sadlar om förklaras så klart delvis av att telefoniaffären minskar. Den andra förklaringen är att man vill hoppa på det så berömda digitaliseringståget och har sett att produkten Pro 8, som kan generera rapporter och analys av ett företags kostnader, kan appliceras på såväl it-produkter som inom uc och telefoni.

– En av digitaliseringens effekter blir utmaningen att veta vad som används och vad som inte används. Det finns för mycket av it som ligger och skräpar och för mycket som är igång i onödan. I 25 år har vi gjort det inom telefoni. Och logiken vi byggt på fungerar utmärkt att använda även på it-investeringar. Vi vill se till att du får ut så mycket som möjligt av din it-investering, säger Kjell Persovin.

Bland bolagets kunder finns flera av de största svenska företagen, och de stora mobiloperatörerna. En hel del av kunderna återfinns också inom offentlig sektor. Dessutom bedrivs en hel del verksamhet utomlands, inte minst i Kina.

– Den som har ansvar för budgeten behöver veta vad som används så att du vet att du får valuta för dina pengar. Vi jobbar lite gamificationinspirerat med syftet att organisationens användare får gå in och rejta de produkter man använder eller inte använder. På det sättet kan de ansvariga hålla koll hela tiden, med uppföljning av SLA:er och få in feedback från användarna, säger Kjell Persovin.

Läs också: Expertgrupp ska hjälpa myndigheterna att investera i rätt it

Han säger att omvandlingen från telekomvärlden till it-världen har gått överraskande fort, och den återkoppling man fått från kunderna har hittills varit positiv.

– Vi är redan där. Det är fördelen med att vara ett litet bolag. Och tack vare att vi har väldigt utvecklade it-organisationer i Sverige ser vi att de vågar köpa och sätta upp ett system och kan få det att fungera.