Ny nordisk storaffär för Wipro

Indiska konsultjätten Wipro har tagit hem ytterligare en tung skalp i Norden. Den här gången är det finska industribolaget Valmet, som har huvudkontor i Finland, men finns representerat i hela Norden, bland annat med 1 500 anställda i Sverige.

Wipro ska förse Valmet med it-applikationstjänster och ska även stödja den nya erp-plattformen. Avtalet är tecknat på flera år.

– Wipro växer sig allt starkare i Norden. Under första halvåret har vi kunnat skriva avtal med några av Nordens största företag i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Nu stärker vi vår position ytterligare när vi skriver avtal med Valmet, den ledande globala utvecklaren och leverantören av teknik, automation och service inom massa-, pappers- och energiindustrin med anställda i både Finland, Sverige och Danmark, säger Wipros Nordenchef Carl-Henrik Hallström.

Evry blir globalt i Götet

Konsultbolaget Evry har tecknat ett globalt avtal med Göteborgsbaserade säkerhetskoncernen Gunnebo. Evry ska leverera tjänster inom servicedesk, arbetsplatser och infrastruktur till totalt 28 länder. Avtalet beskrivs som flerårigt och leveranserna började redan i april. Dessa sker huvudsakligen från Evrykontoren i Göteborg, Örebro, Stockholm och Kiev.

– Samarbetet med Gunnebo är väldigt viktigt för Evry på flera sätt. Vi blir dels en global leverantör samtidigt som vi stärker vår lokala närvaro i väst-Sverige avsevärt. Gunnebo är ett stort och framgångsrikt bolag och vår ambition äratt använda modern teknik för att realisera deras fortsatta digitala transformation. Vi tror dessutom att det här kan öppna flera affärsmöjligheter i Göteborg med omnejd framöver, säger Evrys Sverigechef Fredrik Almén.

Läs också: Skördetid för konsultbolagen – här är veckans it-affärer

– Det visade sig att Evry förstod våra behov på ett bra sätt och kunde presentera ett upplägg som passade oss bra. Det var bland annat det som bidrog till valet av samarbetspartner. Att Evry har en stark tjänsteportfölj och tunga strategiska partner som IBM och Ricoh var också ett stort plus, säger Pelle Lundgren, cio på Gunnebo.

Accenture öppnar digital replokal

Konsultjätten Accenture har öppnat en Liquid Studio i Stockholm för att hjälpa nordiska företag att utveckla ny mjukvara och påskynda sina innovationsprocesser. Tanken är att kunderna ska kunna jobba sida vid sida med Accenture-experter med målet att omvandla idéer till applikationer och produkter. Bland de tilltänkta experimentområdena nämns AI, blockchain och serverless architecture.

– Vi är väldigt stolta och glada över att kunna bidra till livskraftig teknisk innovation i Sverige genom lanseringen av Accentures Liquid Studio i Stockholm. I dagens dynamiska värld är det viktigare än någonsin att ha möjlighet att bygga, testa och leverera mjukvara snabbt och flexibelt. Med hjälp av den senaste tekniken och Accentures digitala expertis har vi skapat en startupliknande miljö där våra nordiska kunder på ett snabbt och kreativt sätt kan lösa verkliga problem med hjälp av banbrytande teknik såsom rapid prototyping och design thinking, säger Sven-Bertil Carlsson, ansvarig för Nordic Liquid Studio på Accenture Technology.

Stockholms Liquid Studio kommer även att samarbeta med Accentures övriga upplagor som finns i Silicon Valley, Paris, Milano, London, Kronberg och Singapore. Man kommer också att arbeta nära Accenture Labs, där Accenture utvecklar och testar prototyper för nya koncept genom tillämpad forskning och utveckling.

Kvarsittning för Axians

Utbildningsbolaget Lernia, med cirka 6 200 anställda på över 100 orter i Sverige, har tecknat ett nytt it-driftavtal med Axians. Lernia har outsourcat sin it till Axians sedan 2014 och har under den tiden moderniserat sin it och sänkt sina kostnader genom en hybrid it-drift. Nu förlänger man alltså avtalet och Axians hanterar även driften av it-arbetsplatser för Lernias alla medarbetare samt hanteringen för utbildningsverksamheten, totalt cirka 4 000 klienter.

– Lernia arbetar med att matcha människors kompetens mot näringslivets behov och på så vis korta vägen till egen försörjning – och it ska bidra till detta. Vi ska tekniskt ligga i framkant och Lernia befinner sig på en ständig digitaliseringsresa. Vi utvärderar hela tiden nya möjligheter med teknologi och för att lyckas måste basplattan fungera. Axians kan it-infrastruktur och levererar en stabil och säker it och vi är mycket nöjda med vårt samarbete, säger Sebastian Lindström, cio på Lernia.

Tyskarna till Lund – global testing ok

Tyska TÜV Rheinland, som är en global testleverantör inom trådlös kommunikationsteknik har köpt ett laboratorium på Ideon i Lund. Förvärvet kommer också att utgöra grunden för TÜV Rheinlands nyetablerade nationella dotterbolag i Sverige.

Det trådlösa labbet köptes från indiska Tech Mahindra. Det blir det tyska bolagets fjärde europeiska laboratorium. de tre andra finns i Köln, Nürnberg och nederländska Leek.

– Vi är glada över att laboratoriet blir nyttjat i ett globalt nätverk via TÜV, och dessutom över att våra fokusområden Future Transportation och Smart Cities får en viktig förstärkning via TÜV:s spetskompetens. Det är också en viktig signal att tyska företag bevakar vår Science Park och vill vara närvarande här. Vi stärker banden ytterligare till våra närliggande marknader, säger Mia Rolf, vd för Ideon Science Park.

HiQ vill öppna arbetsdörren

Konsultbolaget HiQ har utvecklat webbapplikationen Anställ Privat åt Adalta. Tanken med tjänsten är att förenkla för privatpersoner att anställa privatpersoner. Det gäller inte minst nyanlända, som nu får ett nytt sätt att integreras i Sverige redan innan de beviljats asyl.

– Det känns extra bra att hjälpa människor, som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden, att kunna få jobb. Vi drivs av att förenkla och förbättra för människor med hjälp av teknik, och det här är ett jättebra exempel på hur vi kan göra något svårt och krångligt till något enkelt och användbart, säger Anna Kleine, vd på HiQ Skåne.

Med Anställ Privat kan en privatperson anställa en annan privatperson utan att behöva sätta sig in i de lagar och regler som gäller. Tjänsten gör en annars administrativt tung uppgift lätt, genom att skapa de nödvändiga avtalen, ansökningarna och rapporterna som både Skatteverket och Migrationsverket kan efterfråga. Användaren fyller i grundläggande uppgifter och betalar den administrativa kostnaden via Swish, och sedan ska systemet sköta resten. Och när arbetstiden sedan rapporterats i systemet skapar Anställ Privat en ifylld förenklad arbetsgivardeklaration, som gör det lätt att deklarera.

– Vår drivkraft är framför allt att underlätta för de människor som kommer till Sverige. Om man får chansen att arbeta medan man söker fast arbete får man en möjlighet att lära känna Sverige, prata svenska, bygga upp ett nätverk och få en merit till i sitt CV, säger Cecilia Brunnström, en av grundarna av Anställ Privat.

Tur i retur för Polar Cape

Konsultbolaget Polar Cape Consulting har tagit hem en affär med Svenska Retursystem, SRS, som ägs gemensamt av de stora svenska livsmedelsbolagen. SRS verksamhet är inte vinstdrivande, utan man jobbar istället utifrån målsättningen att minska koldioxidutsläppen genom att göra logistiken kring alla transportpallar effektivare. Redan idag levererar och återtar SRS årligen över 130 miljoner returlådor i systemet, vilket motsvarar att över 500 000 enheter dagligen. Dessa används för att frakta ut grönsaker, frukt och andra produkter till affärer och restauranger.

Polar Capes uppdrag har varit att ta fram ett it-stöd för den logistiken. Kontraktsvärdet hittills ligger på 3 miljoner kronor. Den siffran är räknad från start till första leverans, och projektet kommer att fortgå vidare framöver med nya faser.

– Det här projektet har varit ett av de roligaste vi har jobbat med på Polar Cape. Detta för att projektets huvudmål är att minska miljöpåverkan och inte bara skapa vinst för aktieägarna. Vi har också haft ett fantastiskt bra samarbete med SRS. Vi har jobbat som ett team och tack vare det har vi kunnat tillämpa agil produktutveckling i ordets rätta bemärkelse. Därmed har vi hela tiden kunnat fokusera på att skapa den bästa möjliga lösningen för slutanvändarna, säger Polar Capes vd Simon Forshaw.

– Vi ville ha en stark utvecklingspartner som kan arbeta agilt, med hög kvalitet, men samtidigt håller kostnaderna nere. Polar Cape har de rätta egenskaperna för att vara vår långsiktiga partner i det utvecklingsarbete vi har framför oss, säger Jonny Engel, cio på Svenska Retursystem.

Reac till Candidator

Bolaget Reac, som utvecklar, tillverkar och säljer elektriska linjära ställdon, lyft- och tiltsystem och kontrollsystem till den globala medtech-industrin, har bytt it-leverantör. Bolaget har flyttat över till driftbolaget Candidator, som kommer att stå för en total it-leverans, vilken innefattar allt från kommunikation och mjuk- och hårdvara till drift och support. Avtalet är på tre år och leveransen har redan påbörjats.

– Reac har bytt till Candidator på grund av att de har ett kostnadseffektivt erbjudande, en tilltalande samverkansmodell mellan leverantör och kund, är organiserade i kundteam och arbetar utifrån tydliga och väl genomarbetade processer. Under denna korta tid tillsammans med Candidator har flera förbättringsområden identifierats och implementerats vilket bevisar att Candidator är en proaktiv partner. Jag har också en total överblick och insikt i leveransen från Candidator via kundportalen vilket känns mycket tryggt, säger Mattias Nurman, cio på Reac.

Skoluppstickare tar hjälp av Atea

SCM Secure, ett startupföretag med fokus på skolmarknaden, har slutit ett avtal med Atea. Atea kommer nu att sälja SCM:s molnbaserade lärplattform för utbildningssektorn.

– Vi är övertygade om att samarbetet med Atea ger våra gemensamma kunder en ökad effektivitet och en högre säkerhet för våra barn och elever inom förskola och skola. Genom Ateas lokala närvaro i de nordiska länderna kommer vi att kunna ge skräddarsydda lösningar som möter kundernas behov av att ha hög pedagogisk kvalitet, säger Amanda Pethrus, säljchef på SCM Secure.

– SCM Secure är en spännande lösning som verkligen visar på vad it och digitalisering kan innebära. Vi gillar verkligen produkter och lösningar vars syfte är att förenkla och förbättra vardagen ute i skolverksamheten och det här är ett bra exempel på just detta. Det visar återigen att skolans digitalisering innebär så mycket mer än att eleverna ska ha en egen dator eller platta. Extra kul att det är något som riktar sig mot förskolan, dess personal och elever. SCM Secure passar helt enkelt väldigt bra in i vårt totala erbjudande, säger Robert Malmgren, försäljningschef för skola på Atea.