För de flesta är det något som dyker upp i samband med utvecklingssamtalet. Du förväntas utvärdera din egen insats på jobbet på ett eller annat sätt.

Det finns två orsaker till att din arbetsgivare vill att du gör det enligt John Reed på it-bemmaningsföretaget Robert Half Technology ­– att se till att de anställda sätter av tid för att utvärdera hur de presterar och att hjälpa cheferna att få en känsla av om den anställde förstår sin egen betydelse på arbetsplatsen.

Självutvärderingen kan också användas av dig som anställd för att förstå din egen utveckling anser Michelle Roccia, vice vd på rekryteringsföretaget Winterwyman.

– Du bör titta tillbaka på året som gått och berätta för din chef vad du har gjort och vad du vill fokusera på.

Men hur går det egentligen till när man ska bedöma sin egen insats tillsammans med chefen? Vår amerikanska systersajt CIO.com har listat ett antal råd och här är några av dem.
 

Hur ser karriärplanen ut?

Se till att inte bara fokusera på ditt nuvarande arbete utan också din långsiktiga karriärplan. Det råder Ford Myers, författare till boken Get the job you want, even when no one's hiring. Det här kan bli en möjlighet att sätta dig ner med chefen och tillsammans staka ut en plan framåt.

– På så sätt blir förväntningarna verkliga och påtagliga, säger John Reed.

Håll en öppen dialog

Att koppla dina prestationer till affären är avgörande för att självutvärderingen ska vara meningsfull, särskilt om företaget använder den även vid lönesättningen och bonusar.

Ett sätt att få en bättre bild är att diskutera med din chef genom att ställa frågor som vilka de största prioriteringarna är för tillfället, om det är något särskilt som du bör fokusera på, om det är något område där du bör lägga ner mer energi och tid exempelvis.

– Att ha en pågående dialog med sin chef är idealet, säger Ford Myers.

Läs också: Så lyckas du med att utvärdera dig själv

Ställ de tuffa frågorna till dig själv

Vad kunde jag ha gjort bättre i år? Vad är mina styrkor? Vad är mina svagheter och hur förbättrar jag mig? Var kan jag ta ett personligt initiativ och bli en anställd som bidrar mer nästa år?

Se till att svara dig själv ärligt på frågorna.

Var balanserad i bedömningen

Försök att göra en avvägd utvärdering.

– Om du bara ger dig själv höga betyg inom alla områden så säger det mig att du inte riktigt tänker på hur du kan förbättras, säger John Reed.

I stället föreslår han att du i stället pekar ut de områden där du känner dig otillräcklig och lyfter fram hur du tänker bära dig åt för att bli bättre.

Ford Myers tar som exempel att du märkt att du inte riktigt har de kunskaper som krävs i html5. Då kan du förklara att du har som mål att ta några kurser på det området eftersom det är något som används mer och mer allt eftersom er sajt utvecklas.

Se framför allt till att inte peka på de här områdena som misslyckanden utan snarare som områden där du kan utvecklas.

Försök få utbildning

När du väl har plockat fram områden där du vill höja din kompetens så passa på att be om utbildning som kan hjälpa dig att bidra mer ­– det kan handla om allt från att delta i en konferens kring sökordsoptimering till att gå en kurs i den senaste versionen av SQL Server.

Dokumentera dina bedrifter

Var specifik och se till att få med de prestationer du lyckats med och hur det varit till nytta, och för vem, och hur det påverkat affären. Oavsett om det handlar om direkta intäkter eller om att effektivisera processer.

– Det här är din chans att låta din chef veta vad du lyckats med. Du kan göra det utan att vara alltför skrytsam, så länga som det är faktabaserat är det inget problem, säger John Reed.

Läs också: Så lyckas du med att utvärdera dig själv

Olika syn på din prestation?

Vad händer om din egen bild av hur du lyckats är helt annorlunda än din chefs? Enligt John Reed så tyder det på att du och din chef inte träffas tillräckligt ofta.

– Om vi gör en genomgång en gång om året och det skiljer så här mycket så säger det mig att vi inte pratar, korrigerar och justerar som vi borde under året.

Be om vägledning

– Anställda behöver feedback om hur det går för dem. Jag har hört chefer vars stil är "om du inte hör något från mig så gör du ett bra jobb" men jag skriver inte under på den ledarstilen. Faktum är att jag skulle skicka en sådan chef på ledarskapsträning, säger Michelle Roccia.

Med det sagt – försök hålla en öppen dialog med din chef och sätt upp ett schema för pågående granskning och bedömning.

­– Prata med din chef så att ni kan ha möten varje månad eller så. Be om vägledning och mentorskap, säger Ford Myers.