Moln- och logistikjätten Amazon kan vara intresserade av samarbetsverktyget Slack, så pass att de uppges vara villiga att köpa bolaget för motsvarande 78 miljarder kronor. Ett uppköp som skulle stärka upp deras närvaro på företagsmarknaden.

– Min slutsats är att köpet skulle kunna vara ett bra steg framåt för Amazon som vill vässa sin närvaro på marknaden för samarbetsverktyg inriktade på företag, säger Art Schoeller på analysföretaget Forrester.

Läs också: Amazon köper matvarukedja för 120 miljarder

Han tillägger också att det hänger mycket på detaljerna och att det handlar om att bibehålla sin styrka och position i förhållande till andra starka aktörer som Google, Microsoft och Facebook. Än så länge har varken Slack eller Amazon kommenterat uppgifterna som sägs komma från en person med insyn i ärendet, skriver IDG News.

Slack har i dag fem miljoner användare dagligen och har vuxit snabbt sedan starten för tre år sedan. Andra namnkunniga intressenter har varit Microsoft som haft sina ögon på företaget. Visserligen var de intresserade av plattformen, men priset på åtta miljarder dollar visade sig vara något för saftigt menar Art Schoeller. Istället valde de att satsa mer på egna lösningen Microsoft Teams.

Amazons intresse är värt att uppmärksamma av flera anledningar. Särskilt mot bakgrunden av lanseringen av Amazon Chime, en tjänst för video- och telefonkonferens som kom i februari. Bakom sig har de också bolagets andra företagsverktyg som Workmail, som var tänkt att konkurrera med Microsofts Outlook och Google Gmail. Ingen av de två senare har påverkats nämnvärt av Amazons tjänst.

Ett köp av Slack skulle kunna göra mer av ett avtryck och skulle stärka bolagets position på företagsmarknaden säger Art Schoeller. Men för att verkligen kunna roffa åt sig andelar från sina konkurrenter skulle det krävas ytterligare investeringar säger han. Men affären skulle också kunna spilla över på företagets molnverksamhet.

Konferensverktyget Chime kommer redan utrustat med en chattfunktion, som troligen kommer att ersättas av Slack eller liknande meddelandeappar.

Läs också: Uppgifter: Amazon vill köpa Slack för 78 miljarder

– Det kommer att bli intressant att se om Slack och Amazon kommer bli en bra kombination. Amazon har försökt förbättra sin position på företagssidan, utanför utvecklarsidan. De har sina verktyg som Workmail, workdocs och Chime. Men vi har inte så mycket om företagskunder som använder dem. Kanske ger Slack dem den fot in genom dörren de behöver, säger Alan Lepofsky, vice vd på Constellation research.

Han tror dessutom att Slack kan bli en plattform och ansiktet utåt för flera av Amazons ai-tjänster. De skulle kunna kombinera Echo med Slack. Men för att det hela ska bli en lyckad sammanslagning krävs en del bearbetning tror han. I sin nuvarande form har de två bolagen och dess tjänster inte mycket att ge varandra.