Planerna presenterades på måndagen under en konferens ordnad av ID2020, en organisation som jobbar mot FN:s mål att alla på jorden ska ha en legal identitet. Accenture och Microsoft ska tillsammans bygga ett digitalt nätverk med blockkedjeteknik för ändamålet och en prototyp finns redan klar.

Protypen är byggd på en befintlig Accenture-plattform som används av UNCHR för att biometriskt registerar indentiteter. Microsoft, Accenture och det samägda Avanade som också är inblandat, ser gärna att fler företag bidrar till projektet, rapporterar Reuters.

global-id

Enligt Reuters kommer plattformen koppla ihop befintliga register från både privat och offentlig sektor, och användarna ska kunna komma åt sin information från var som helst. Det handlar till exempel om flyktingar som lämnat sitt land utan födelsebevis eller betyg från utbildningar i pappersform - handlingar som ska gå att komma åt i det nya landet med hjälp av blockchain-systemet.

Läs också: FN och Google belyser kriget i Syrien med ny specialsajt

– Utan en identitet kan du inte få tillgång till utbildning, finansiella tjänster, sjukvård, you name it. Du står utanför samhället, marginaliserad. Att ha en digital identitet är en grundläggande mänsklig rättighet, säger David Treat, chef inom Accentures verksamhet för finansiella tjänster, till Reuters.

Prototypen körs på Microsofts molntjänst Azure och använder Enterprise Ethereum Alliance privata blockchain-protokoll. Systemet sparar ingen information som kan kopplas till en person, utan att personen först givit sitt medgivande.

Plattformen systemet bygger på har hittills använts av UNHCR för att registrera över 1,3 miljoner flyktingar i 29 länder.

Läs också: IBM:s virtuella volontär ska hjälpa människor på flykt

– Vår prototyp är personlig, privat och portable, och låter individer få tillgång till rätt information när det krävs och utan att behöva oroa sig för att bli av med pappershandlingar, fortsätter David Treat i ett pressmeddelande.