Cert-SE, som är den del inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som samlar in och sprider information om aktulla it-hot, har den senaste tiden fått in många larm från oroliga företagare som fått utpressningsmejl skickade till sig från påstådda hackare. Där mottagarna uppmanas att betala 1 bitcoin (cirka 22 000 kronor) inom 36 timmar ifall de vill undvika att råka ut för ett cyberangrepp.

– De här mejlen verkar ha skickats ut till alla möjliga mottagare, allt från stora organisationer till enskilda firmor med en webbsida. Hoten är även de spretiga, då de hotar med allt från överbelastningsattacker till att de ska kryptera mottagarens data, säger Peter Jonegård, tillförordnad chef på Cert-SE, till CS.

Läs också: Känsliga uppgifter om 200 miljoner amerikanska väljare läckta

Enligt Cert-SE började utpressningsmejlen skickas ut i slutet av förra veckan, och har förutom i Sverige dykt upp hos företag i Norge, Tyskland, Österrike, Schweiz och Spanien.

Trots de hoten tycker Cert-SE att mottagaren kan behålla lugnet, då det inte verkar finnas något belägg för hotet.

– Vi ser inte att det här skulle röra sig om ett reellt hot. Vi vet inte om något fall där någon blivit utsatt för ett angrepp på grund utav att de inte betalat lösensumman i de här fallen, säger Peter Jonegård och fortsätter:

– Den här sortens utpressningshot är inget nytt. Men jag tycker mig se en utveckling där de som ligger bakom hoten riktar sig till fler mottagare, de skickar helt enkelt till så många som möjligt. Många har ringt oss om mejlen och det är därför vi går ut med information om hoten så att vi kan få en bättre bild av vad som sker.

Läs också: Spelutvecklare utsatta för utpressning

Vad ska man göra om man fått ett sådant här mejl?

– Först och främst ska man aldrig betala, sedan är det alltid viktigt att hålla efter sin it-säkerhet, men man behöver inte vidta några extra åtgärder på grund av de här mejlen. Sedan bör man även polisanmäla händelsen och höra av sig till oss, säger Peter Jonegård.