Microsofts operativsystem slår medvetet bort vissa antivirusprogram från tredje part. Så längt stämmer anklagelserna från säkerhetsföretaget Kaspersky Lab som häromveckan skickade in en anmälan till EU:s konkurrensmyndighet. Men anledningen har inget med konkurrens att göra säger it-bolaget. Det hela är istället en fråga om kompatibilitet, skriver The Register. 

Bolaget har påståtts bryta mot konkurrenslagstiftningen i EU, Tyskland och Ryssland genom att bygga in sin egen säkerhetsprodukt Windows Defender i Windows 10. Något som av de på anklagarnas bänk är precis samma visa som med Internet Explorer där de låste operativsystemet till den egna webbläsaren.

I ett uttalande säger Microsoft att deras granskningar visar att ungefär 95 procent av alla datorer med Windows 10 har en antivirusapplikation som fungerar med operativsystemets Creators Update.

– För det lilla antal applikationer som fortfarande behövde uppdateras byggde vi en funktion särskilt för de antivirusprogrammen. Den funktionen uppmanade användarna att installera senaste versionen av programmet direkt efter att uppdateringen var klar. För att detta skulle fungera avinstallerade vi tillfälligt vissa delar i de här applikationernas programvara där uppdateringen började, säger säkerhetsansvarig Rob Lefferst.

Läs också: Därför dumpar de Google för Microsoft

Han säger vidare att Windows Defender fungerar utmärkt med andra säkerhetsprogram. Men om den tredje partens kod passerar bäst före-datum då kommer Microsofts egna system gå in och ta över. Några genomsökningar av gammal programvara förekommer inte utan användarens godkännande.

Rob Lefflerst säger att de gärna jobbar med externa aktörer för att säkerställa kompatibla produkter. Men han gick inte in på några närmare detaljer än så. En bild där Kasperky Lab kanske inte är helt enig. De säger att testtiden för att se om applikationer från tredje part fungerar med Windows 10 har dragits ner från två månader till sex dagar.