Alla pratar digitalisering. Ämnet utsågs som hetast av alla redan 2015 och populariteten har bara ökat. 2017 är det fler evenemang än någonsin som handlar om digitalisering i Almedalen. Detta borde innebära att experterna på digitaliseringen – it-cheferna med dess olika roller såsom CIO, CDO och CTO – är kungar. Men så är det inte. Skrapar man lite på den fina digitala ytan framträder en mörk bild.

Läs också: "Digitalisering kräver en stabil bas"

För så här är det. Enbart fyra procent av it-cheferna åker till Almedalen. 96 av 100 it-chefers kunskap stannar därmed hemma. Allra värst är det i offentliga sektorn där digitaliseringen behövs som mest med dess it-lösningar som förbättrar vård, skola och omsorg. Här är det enbart två av hundra it-chefer som åker till Almedalen. 

Det här är en artikel från IDG Opinion

Vill du också tycka till om något? Så här gör du.

Man blir inte lyckligare av att granska evenemangen. Endast sju procent av de som handlar om digitalisering har en medverkande it-chef. Risken är alltså att du får besöka fler än tio digitaliseringsevenemang innan du får höra experten i ämnet. Almedalen har tagit en teknisk time out.

Läs också: "Regeringens duttande med digitaliseringen duger inte"

Det är egentligen ganska enkelt. Lika lite som vi tillåter en kock att landa ett flygplan borde vi tillåta paneler diskutera digitalisering utan någon form av teknikkunskap. För utan insikter och erfarenheter kraschar samtalet. Utan konstruktiv debatt riskerar digitaliseringen att försenas och förlorarna blir medborgarna, ni vet de vi är i Almedalen för att förenkla och förbättra för. Så här kan vi inte ha det, Almedalen.

Mikael Westerlund, it-chef på IP-Only