Det delvis Investorägda riskkapitalbolaget EQT har fått upp ögonen för it-branschen på allvar. Den senaste investeringen var att köpa loss nätoperatören DGC, ett bolag som man kommer att driva i samma koncern som IP-Only. Och i slutet av 2015 investerade man också i det som brukar betecknas som Sveriges största mjukvarubolag, affärssystemleverantören IFS.  

Även på personalsidan har man stärkt upp för att kunna satsa större på it-sidan, och rekryterat en hel del namnkunnigt folk till bolagets digitala organisation.

Läs också: DGC köps upp för 2,3 miljarder – ska liera sig med IP-Only

Där hittar vi numera namn som Sven Törnkvist, som tidigare var på Google och som även varit digitalboss på Ericsson. Även Jacob Ståhle har plockats från Google. Och fler lär vara på ingång. Andra tunga namn som har varit där ett tag är Olof Hernell, som tidigare har ansvarat för Google Enterprise, Petter Weiderholm från Spotify samt Daniel Wroblewski från King.

Johan Dettel, partner på EQT i Sverige, säger att it-rustningen sker både externt och internt och att den ena delen inspirerat den andra.

Johan Dettel
Johan Dettel.

– De har kommit in av ett antal olika anledningar. Dels har vi förvandlat vår egen syn på it efter att vi förändrat hur vi jobbar med it på EQT. Att vi internt har gått från on-prem till cloud i vårt eget it-stödsystem har varit en delkomponent för vår del, säger han och fortsätter:

– Men det som är väsentligt är att se till att vi har en digital kompetens. När vi utvärderar nya investeringar är det viktigt att de bolag EQT investerar i har en beredskap för den digitaliserings­omvandling som pågår, både internt men även vad det gäller go to market mot en kraftigt föränderlig marknad. Vi ser ett behov hos alla företag att ställa om till en ny värld som digitaliseringen skapar.

De svenska it-bolag som EQT har investerat i nyligen är alltså IFS, IP-Only och DGC. Men även i andra länder har man gjort större it-investeringar. I Europa märks bland annat danska Sitecore, tyska Utimaco och schweiziska Open Systems och Kuoni.

– Det är ett stort fokusområde för EQT och något som vi tittar på på global basis. Det finns exempel i alla våra geografier, säger Johan Dettel.

Läs också: IFS om ägarbytet: "Ska bli skönt att slippa allt tjatter"

Vad som är EQT:s långsiktiga målsättning med it-investerandet, utöver den givna målsättning riskkapital alltid jobbar utifrån, är svårt att få något tydligt svar på. Men att den stora digitaliseringsvågen är ett tungt vägande skäl till det ökade intresset återkommer bolaget gärna till.

– I den förvandlingsresa som samhället går igenom skapas otroligt mycket möjligheter för EQT som investerare. Vi tycker att vi har rätt kompetens för att hitta bolag som är rätt positionerade och stödja dem till fortsatt tillväxt, säger Johan Dettel.

Om man tittar på investeringarna i DGC och IP-Only så skiljer de sig åt från andra investeringar på ett ganska markant sätt.

– Alla investeringar är fristående och görs i olika EQT-fonder. Vi har inget mål att vi ska skapa någon ny stor it-jätte. Bolagen ska vara bra positionerade inom sin marknad. Men i DGC:s fall så ägs de av samma holdingbolag som IP-Only och de ingår i samma koncern. Så där ser vi en speciell konsolideringsstrategi, säger han och exemplifierar:

– De har mycket möjligheter på nätsidan och i DGC:s fokus på it-sidan. Det är till exempel många av IP-Onlys kunder som efterfrågar it-tjänster.

Och hur ser det ut framöver, vad blir nästa svenska bolag ni investerar i?

– Det är en intressant bransch där det händer mycket. Vi har skapat en stor erfarenhetsbas och vi utvärderar hela tiden nya möjligheter.