MSC fortsätter köpa

Konsultbolaget MSC Group fortsätter sin framfart som förvärvare. Det senaste köpet är kommunikationsbolaget Generics konsultverksamhet, ett bolag som har stort fokus på försvarsindustrin. Betalningen sker med 6 miljoner kronor kontant och 2,5 miljoner nyemitterade aktier till ett värde av 5,5 miljoner kronor.

MSC skriver att det förvärvade bolaget, Generic Systems Sweden AB, beräknas omsätta runt 60 miljoner i år, och detta med lönsamhet.

– Förvärvet av Generic Systems blir en central del av ett spännande och delvis nytt affärsområde för MSC. Vi avser att driva verksamheten vidare med fortsatt huvudinriktning mot försvarsmyndigheterna. Med förvärvet stärker och breddar MSC sin närvaro hos myndigheter inom samhällsbyggnad, säkerhet och försvar. Vi ser detta som ett mycket intressant marknadssegment där MSC har möjlighet att expandera och där Generic Systems blir en central och stor del av vår verksamhet, säger MSC:s vd och koncernchef Lars Save.

Generic Systems kommer dock att fortsätta drivas som ett självständigt bolag under nuvarande ledning även efter förvärvet.

– Generic Systems kommer in i ett större konsultbolag med verksamhet inom flera kompletterande område, och det är positivt för Generic Systems att företaget och dess konsulter blir en central del i MSC:s framtida satsning med huvudinriktning mot försvarsmarknaden, säger bolagets vd Fredrik Svedberg.

Läs också: Generationsskifte i Pulsenfamiljen – här är veckans chefsbyten

Malmöbolag köps upp av jänkarjätte

Malmöbolaget Wecloud blir nu en del av amerikanska J2, ett Nasdaqnoterat bolag med 2 400 anställda. J2 har via sitt svenska dotterbolag Stay Secure Sweden köpt samtliga aktier i Wecloud, som utvecklar spam- och virusskydd för e-post.

Under årets första kvartal har J2 Global gjort fem uppköp, samtliga i USA och med fokus på molnbaserade e-posttjänster. Den amerikanska koncernen jobbar främst med kontorskommunikation, som internetbaserad fax och telefoni, men har även en hel del verksamhet inom spam- och virusskydd för e-post samt marknadsföring via e-post samt kundhanteringssystem.

Wecloud har ett 20-tal anställda, varav de flesta sitter i Malmö.

– Det vi ser för Weclouds del idag är business as usual. Vi kommer fortsätta satsa på de tjänster Wecloud har i sin portfölj. Det är inga större förändringar som vi vet om nu, säger Gabriella Pettersson, marknadsansvarig för Fusemail Europe inom J2 Global till nyhetstjänsten Rapidus.

Tung börscomeback för Evry

Med ett beräknat marknadsvärde på 11,5 miljarder norska kronor noterades konsultbolaget Evry på Oslobörsen igår. Koncernchef Björn Ivroth var bokstavligt talat glad som en speleman när han bjöd på en lång plingserenad i börsklockan. Noteringen skedde ungefär ett och ett halvt år efter att bolaget köptes ut från börsen av Apax, och den höga värderingen gör bolaget till det största it-bolaget på Oslobörsen, och det var även den största noteringen hittills i år i vårt västra grannland.

– Det är fantastiskt att vara tillbaka på Oslo Børs. Nu har vi tillgång till kapitalmarknaden och kan accelerera. Vi är som födda på nytt som bolag. Vi har bytt ut nio av tio chefer och har gått från en strategi med hög risk och låg lönsamhet till låg risk och hög lönsamhet, sade han till tidningen Dagens Næringsliv efter inringningen.

Marknaden verkade dock inte lika exalterad. Under den första dagens handel föll kursen med nästan 8 procent, vilket motsvara ett marknadsvärde runt en miljard kronor.

IP-Only snor västfest från Telia

IP-Only ska knyta ihop 49 västsvenska kommuner med fibernät och säkerhetslösningar. Det nya avtal som tecknats innebär också att IP-Only ska leverera tjänster som säkerhetslösningar och ddos-skydd. Avtalslängden är fyra år och man ersätter den tidigare leverantören Telia.

Affären har gjorts med Kommunikationstorget Väst, som är namnet på det regionsammanbindande nät som knyter ihop de 49 kommunerna, där Göteborg, Borås, Skövde och Trollhättan är några av de största. Anslutningarna till kommunerna kommer att göras genom avrop på IP-Onlys ramavtal Datakommunikation 2014.

Kommunalförbundens samorganisation, Västkom, kommenterar storsatsningen så här:

– Vi ser hela tiden på nya sätt att skapa förutsättningar för regionen att fortsätta växa och visa tillväxt – och i detta arbeta är snabb och säker infrastruktur central, säger Fredrik Nilströmer, e-samordnare på Boråsregionen Kommunalförbund.

– Det är naturligtvis inspirerande att få förtroendet från kommunerna och kommunalförbunden att leverera något så viktigt som morgondagens kommunikationsnät. Vi har lång erfarenhet av samhällsviktiga nätkunder så detta är ett naturligt uppdrag för oss, säger Fredrik Centellini, ansvarig för offentlig sektor på IP-Only.

Sportigt avtal för IFS

Det svenska affärssystemföretaget IFS meddelar att sportkedjan Stadium har valt att uppgradera till IFS Applications 9. Sportkedjan har idag över 160 butiker i Sverige, Tyskland och Finland samt en ökande försäljning online. Kedjan har använt IFS Applications sedan 2000, men har nu valt att uppgradera sig för att stödja sin tillväxtstrategi.

Utöver uppgraderingen ska Stadium även implementera funktionalitet för e-fakturering för cirka 500 användare som i sin tur hanterar fler än 500 000 externa och interna fakturor per år.
– Genom att uppgradera till IFS Applications 9 får vi en mer flexibel lösning som stödjer vår internationella tillväxt och ökande onlineförsäljning. Tack vare IFS Lobby och den nya arkitekturen hjälper vi vår personal att arbeta mer effektivt samt säkerställer att framtida anpassningar och uppgraderingar blir mer tids- och kostnadseffektiva. IFS lösning erbjuder dessutom bra stöd för kundanpassade erbjudanden och omnikanal, vilka är två viktiga områden för oss. Vi ser fram emot ett snabbt och effektivt implementeringsprojekt samt att fortsätta expandera vår verksamhet med hjälp av ett robust affärssystem, säger Stadiums it-chef Stefan Maxeby.

Frontit kvar i myndighetsprocessen

Konsultbolaget Frontit har tecknat ett avtal med Myndighetsnätverket gällande utbildning i processledning. De myndigheter som ingår i nätverket är bland andra Bolagsverket, Försäkringskassan, Mittuniversitetet, SPV, Tullverket, Kriminalvården, CSN och MSB. Avtalet gäller från och med 1 september till och med 31 augusti 2018.

– Att nu Frontit får utökat förtroende med detta avtal är såklart jätteroligt och är ett tecken på att de är nöjda med de leveranser vi gjort hos dem hittills. Vi ser fram emot att utveckla vår relation ytterligare, säger Jonas Grundberg, vd för Frontits verksamhet i Sundsvall.

Consid bygger utrikespolitisk webb

Konsultbolaget Consid har hjälpt Utrikespolitiska institutet med dess nya webbplats ui.se, där även landguiden.se och utrikesmagasinet.se ingår. Sajterna bygger på webbpubliceringsverktyget Episerver samt system för hantering av medlemskap, utbildning och prenumerationer från Positionett.

– Vi har tillsammans med UI genomfört ett mycket omfattande projekt där deras befintliga system bytts ut och byggts om från grunden. Vi är mycket glada för ett väldigt positivt samarbete, säger Peter Bäckrud, ansvarig för Consid i Värnamo och Växjö.

– UI bevakar, analyserar och erbjuder information om världshändelser till skolor, medier, beslutsfattare och forskningsvärlden. Consid har hjälpt oss möta deras behov med en helt ny och mobilvänlig webbplats och med en klart förbättrad sökbarhet, säger Lena Arvidsson, administrativ chef vid UI.

Fortnox piffar upp Handelsbanken

Svenska affärssystembolaget Fortnox har tecknat ett avtal med Handelsbanken. Den leverans som ska ske innefattar en molnbaserad bokföring, fakturering och löneadministration till Handelsbankens svenska företagskunder. I slutet av 2017 beräknas Handelsbankens företagskunder kunna använda de molnbaserade lösningarna direkt i bankens internet- och mobilbank.

– Fortnox och Handelsbanken har skapat en plattform för företagskunder där de kan hantera all sin ekonomi och administration under ett tak. Vi ser fram emot att bidra till att ge Handelsbankens kunder ett enkelt sätt att arbeta digitalt som gör att de kan frigöra tid och fokusera på sin kärnverksamhet, säger Nils Carlsson, vd på Fortnox.

Net Insight tittar på tv med Ericsson

Det svenska tv-teknikbolaget Net Insight har inlett ett strategiskt partnerskap med Ericsson där man tillsammans ska erbjuda tv-bolagen videolösningar baserade på bolagens mediekontributionsprodukter. En viktig del är, enligt Net Insight, att man kommer kunna erbjuda högeffektiv videokodning, H.264 och HEVC, i sin Nimbra-portfölj.

– Genom att kombinera Net Insights Nimbra-portfölj med Ericssons videoportfölj kan vi gemensamt erbjuda helhetslösningar för programvarudefinierad, orkestrerad och kvalitetssäker mediehantering som uppfyller tv-bolagens framtida behov redan idag, säger Gall Le Garrec, ansvarigt för Global Channel Sales, Media Solutions på Ericsson.

– Med fullständig orkestrering och hantering via Nimbra Vision och Scheduall kommer tv-bolagen att dra nytta av de världsledande operativa fördelar som Net Insight är kända för. Tillsammans med Ericsson öppnar det upp för en stor potential kring mjukvaruhanterad medieproduktion. Automatisering och orkestrering av hela arbetsflöden som erbjuder verklig affärsnytta för tv-branschen, säger Fredrik Tumegård, vd på Net Insight.

Univrses kör framåt med Zenuity

Det Stockholmsbaserade företaget Univrses har tecknat ett kontrakt med Volvos och Autolivs nya bolag, Zenuity, som utvecklar system och teknologi för självkörande fordon. Univrses ska bistå Zenuity med lösningar inom AI och datorseende.

– Vi är stolta och glada över att arbeta med Zenuity och att vara en del av ambitionen att bli ledande inom system för självkörande fordon. Det är ett projekt vi är väldigt engagerade i och där vi ser stora möjligheter att bidra till utvecklingen inom det här innovativa framtidsområdet, säger Ricky Helgesson, vd på Univrses.

Univrses produkter används bland annat för positionering, objektigenkänning, objektrörelseestimering, och objektklassificering. Produkterna är hårdvaruoberoende och och fungerar därför även i många situationer.

– Vi för också diskussioner med företag inom bygg, transport, robotik och drönare. Tillsammans med uppdraget från Zenuity innebär det att vår stab av skickliga forskare och ingenjörer behöver växa med både fler team och fler medarbetare, säger Ricky Helgesson.