Framtidens automatisering och AI kommer göra så att vi människor kan jobba mindre och fokusera mer på vår fritid, det tror Alibaba-ägaren Jack Ma som under en konferens i Detroit den här veckan tippade att vi 2047 kommer att jobba 16 timmar i veckan. Det skriver Gizmodo.

”Jag tror att under de nästkommande 30 åren kommer vi människor enbart att arbeta fyra timmar om dagen och kanske fyra dagar i veckan. Min farfar jobbade 16 timmar om dagen inom jordbruket och han tänkte att han var väldigt upptagen. Vi arbetar 8 timmar om dagen och vi tänker att vi är väldigt upptagna”, sa Jack Ma.

Läs också: Inget stopp på utvecklar-boomen: ”Urstark arbetsmarknad”

Att automatisering och AI kommer att påverka arbetsmarknaden är ingen revolutionerande tanke, i början av året släppte managementkonsultbolaget McKinsey en rapport som visade att 2,1 miljoner av alla som arbetar i Sverige skulle kunna ersättas med teknik som redan finns tillgänglig.

Skulle McKinseys prognoser stämma är det oklart hur det skulle påverka arbetsmarknaden, men företaget själva tror inte att det kommer bli någon massarbetslöshet då de i stället tror att vi rör oss mot en framtid med ett så stort underskott av arbetskraft.