Det förebyggande arbetet spelar en viktig roll när det kommer till nätverkssäkerhet. För bland annat det ändamålet har Cisco därför tagit fram en ny design för vad de kallar Säker digitalisering. Baserat på intuition ska nätverket känna igen och hantera hot, samt lära sig och anpassa sig över tid.

Den så kallade avsiktsbaserade nätverkslösningen ska hjälpa företag att möta de utmaningar som man står inför. Antalet anslutna enheter ökar i rask takt. De ansvariga som i dag hanterar ett hundratal enheter kan inom tre år sitta med uppåt en miljon enheter i ett och samma nätverk.

Läs också: Efter sex tuffa kvartal i rad – Cisco vill kapa 1 100 jobb till

– Utmaningarna inom nätverk i dag är stora. Förutom antalet och den enorma variation av enheter som ansluts till nätverken är även säkerhet en central fråga, säger Per Samuelsson, Sverigechef för Cisco i ett pressmeddelande.

Tanken är systemet ska kunna förutsäga handlingar och upptäcka kända attacksignaturer även i krypterad trafik. Något som de själva säger ger bättre säkerhet och inte ruckar på användarnas integritet. Vad det handlar om är alltså maskininlärning som bäddas in i nätverket, en automatisering av nätverket.

Läs också: Här är de 9 största interna säkerhetsriskerna på företaget

Lanseringen innebär att de byter från ett skiftar fokus när det gäller nätverksarbetetet, från maskinvaran till programvaran. Och som med all automatisering handlar det om att göra processer smidigare och mindre tidskrävande.