Mjukvara kommer och mjukvara går. Nya versioner ersätter gamla och tar oftast med sig supportfunktionen vid sin bortgång. Det är sant för operativsystem och det gäller för kontorsprogram. Nu har företag som sitter på den tio år gamla Office 2007, också känd som Office 12, tre månader på sig att uppgradera till nyare versioner. Därefter ryker stödet, skriver IDG News.

10 oktober upphör Microsoft med support för kontorsprogrammet som funnits sedan 2006. Efter det kommer de inte längre laga sårbarheter eller täppa igen hål för andra buggar i programmet. De kommer inte heller erbjuda tekniksupport via telefon eller andra former av felsökningar. Programvaran stöds av versioner av Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista eller Windows 7.

Läs också: Microsoft bekräftar Windows 10-läcka – kan innebära en säkerhetsrisk

Egentligen var det tänkt att stödet skulle försvinna redan i april, i samband med att Windows Vista gick i graven. Men 2012 bestämde sig Microsoft för att förlänga livslängden med sex månader. Anledningen undrar ni? En liten detalj i avtalen som gör att bolaget garanterar minst två års grundstöd efter det att uppföljaren lanserat. Vilka delar av Office 2007 som går i pension hittar ni i denna lista.

Med vissa undantag kommer dock applikationerna inom Office 2007 fungera även fortsättningsvis. Men det är inte utan risk att hålla sig kvar vid dem. För att slippa angripas av skadlig kod eller att kapas är rekommendationen att företagskunderna uppgraderar till Office 2010 eller senare versioner. Får Microsoft säga sitt ska kunderna välja Office 365.

Läs också: Microsoft kan tvingas lämna ut e-post lagrade på Irland - trots tidigare besked

Till de funktioner i Office 2007 som inte kommer att fungera alls hör Outlook.

– Från och med 31 oktober 2017 kommer Outlook 2007 inte längre kunna koppla upp mot mejllådorna i Office 365, vilket betyder att de Outlook 2007-klienter som använder Office 365 inte kommer kunna skicka eller ta emot epost, skriver Microsoft i ett uttalande.