I den digitala tidsåldern är det lätt att ta för givet att alla människor vet hur sociala medier fungerar, hur man använder e-legitimation och söker jobb online. Men det finns de som upplever att de har kunskapsluckor att fylla och det inom områden som är oerhört viktiga för framtidens arbetsmarknad. Det har uppmärksammats av Google, och av Arbetsförmedlingen, som nu tillsammans bestämt sig för att göra gemensam sak för bättre digital kompetens hos människor som söker jobb.
Lösningen är en rad nya webbutbildningar som ska finnas på plats innan årsskiftet.
– Vi hade funderat på var sitt håll och såg samma behov att höja kompetensen. Det handlar om att bli mer anställningsbar samtidigt som man ökar sina färdigheter att söka jobb på internet, säger Erik Sandström, chef för avdelningen för digitala tjänster på Arbetsförmedlingen.
Läs också: Inget stopp på utvecklar-boomen: ”Urstark arbetsmarknad”
Det handlar alltså om kunskaper som människor har användning för både på arbetsmarknaden och i vardagen.
– Utbildningspaketen ska inlednings innehålla kurser på en basnivå: hur skaffar man e-legitimation, vad är sociala medier och hur bygger jag nätverk där, hur fungerar det med integritet och säkerhet, samt hur söker man jobb på internet? Men tanken är att de ska kunnas byggas ut som det finns en efterfrågan och kurserna uppskattas, säger han.
Framför allt vänder sig utbildningarna till personer som söker jobb. Men egentligen ska de kunna användas av vem som helst, där ska det inte finnas några trösklar. Innehållet i utbildningarna tas fram och var och en för sig, till exempel så är det Arbetsförmedlingen som håller i kursen kring hur man söker jobb. Rent tekniskt bygger kurserna på Googles plattformar. En skillnad från andra webbutbildningar som myndigheten tidigare tagit fram är att de här kommer vara mer interaktiva. Användarna ska bland annat faktiskt skapa ett bank-id och använda det, inte bara läsa om det i teorin.
Initialt kommer det inte krävas någon inloggning för att delta. Inte heller kommer någon arbetssökande att tvingas in på kurserna. Men de kommer fortfarande samla in en del data om användarna. Där är det integritetslagstiftningen som råder, just nu personuppgiftslagen som ersätts av dataskyddsförordningen, gdrp, i maj nästa år.
Häromveckan lanserade Google en ny sökfunktion för amerikanska Google. Med Google for jobs är tanken att en maskininlärande algoritm ska sortera och organisera jobbannonser från en rad olika tjänster som till exempel Linkedin.
Läs också: Här är Arbetsförmedlingens nya grepp – "digitaliseringen gick inte att driva från it-avdelningen"
Den satsningen är inget som Arbetsförmedlingen är inblandad i, främst för att den bara finns i USA än. Men det är något som Erik Sandström gärna ser mer av. De har själva ett initiativ som heter Job tech developer där syftet varit att ta fram en öppen plattform där andra kan matcha sina tjänster mot Arbetsförmedlingen.
Google har redan ett liknande samarbete med Almi, Digitalakademin. Men är nöjda med att dra igång ännu ett projekt.
– Digitalt kompetent arbetskraft är avgörande för svensk tillväxt och välfärd. Därför är det viktigt att fler människor besitter grundläggande digital kompetens. Vi är glada att ingå samarbete med Arbetsförmedlingen för att säkerställa att alla som vill och kan får möjligheten att öka sin kunskap, och därmed även öka sin anställningsbarhet, säger Anna Wikland, Sverigechef, Google.