Midsommar må ha passerat men än så länge har Sveriges elektronik- och it-företag inte stängt ner för sommaren. Även denna vecka bjuder på en handfull chefsbyten. En av dem är Canon som i dagarna får en ny Nordenchef i Christer Byfors.

Christer Byfors
Christer Byfors.

Nyligen inledde kamerabolaget en resa som innebar fokus på ny strategi. Från produktfokus till att istället fokusera mer kundernas behov och intressen. Ett arbete som framöver ska ledas av den nya Nordenchefen. Christer Byfors är inte ny elektroniksvängen. Han har tidigare arbetat som chef på både Philips och Gibson innovation. Med sig därifrån han har han lärdomen att elektroniska varor kan vara så mycket mer än det som står på den tekniska specifikationen.

– Intresset för bilder är större än någonsin och där kan vi spela en viktig roll, alltifrån fotoögonblicket till hur man skriver ut, delar och sprider bilden samt hur man spara den, säger han.

På hans bord ligger nu ansvaret för konsumentmarknaderna i Norden och Baltikum. Canon säljer inte bara kameror och skrivare utan har utvidgat portföljen och tillhandahåller även tjänster för delning och lagring av bilder.

Lenovo-William tar över på Ingram Micro

William van Kerkvoorde .
William van Kerkvoorde.

Ingram Micro stärker upp sin svenska verksamhet med kompetens tagen direkt från Lenovo. Det är William van Kerkvoorde som tar klivet in på distributörsföretaget efter sex år som vd hos datortillverkaren. I ryggen har han även 20 år av erfarenhet inom logistik, produkt och försäljning.

– Jag ser fram emot att få William i vår organisation för att i samarbete med honom fortsätta att bidra till våra partners positiva affärsutveckling med fokus på god service till befintliga och framtida kunder, säger Ulrich Egeskov, tillförordnad Sverigechef.

Vd-byte på betalbolaget

Efter två år som marknads- och försäljningsdirektör i koncernen tar nu Morgan Sellén över som vd på Verifon, ett företag som sysslar med betallösningar. Det betyder att tidigare vd:n Jonas Rörsgård har positionen och det för nya utmaningar utanför bolaget. Nu ska Sellén bygga vidare på den utveckling som påbörjats.

Morgan Sellén

– I branschen har planeringshorisonten gått från tre år till tre månader i och med de tekniska innovationer som förändrar konsumenternas beteenden. Då känns det bra att tillhöra världsledaren inom betallösningar. Det ger oss möjlighet att ständigt möta kundernas förändrade behov, och det är något vill jag fortsätta göra i nära samarbete med våra kunder och samarbetspartners. Det ska bli roligt att leda arbetet med att utveckla framtidens betallösningar i Sverige, säger han.

Lorén får Pulsen att slå

Daniel Lorén.
Daniel Lorén.

Dagarna innan midsommar meddelade Boråsbolaget Pulsen att de genomgår ett generationsskifte. Sonen Jonus Bartholdson tog över som vd och hans far Wigar Bartholdson som vice vd. På andra håll i koncernern pågår också en rad förändringar, nämlingen inom Pulsen Retail

Nu läggs, som de själva säger, den tredje pusselbiten inom den sektionen. Daniel Lorén går från och med 1 september in som utvecklingschef. Senast kommer han från HM:s it-avdelning där han jobbat i över 20 år, nu senast med ansvar för logistik och affärsutveckling inom e-handel.

– Det är tydligt att Pulsen satsar på retailområdet. Jag ser att det är många spännande saker på gång och ett härligt affärsdriv i bolaget vilket lockar mig. Efter rätt många år på HM hade jag börjat fundera på nästa utmaning, så när den här möjligheten dök upp gick det snabbt att fatta beslutet. Pratar man om it i Borås så är det ju Pulsen man pratar om. Dessutom finns det utmaningar i rollen som utvecklingschef som verkligen triggar mig. Det ska bli riktigt kul att få vara med på den kommande resan, säger Daniel Lorén.

I augusti går Mika Vikman in som ny vd och Jan Näveri som ny konsultchef, som utgör de två övriga pusselbitarna i Pulsen Retails ledning.

Clavister byter vd efter stormig vår

Johan Öhman, vd på säkerhetsföretaget Clavister, lämnar rollen som ansvarig som vd och koncernchef för bolaget. Han tillträdde på posten så sent som i februari och har under våren tagit företaget igenom en omvandlingsprocess. I ett uttalande säger han att han är glad över att få möjligheten att vara en del av företaget under denna period, men kommit fram till att när de nu går in i en annan fas behövs en annan typ av ledarskap.

Det ledarskapet tas tillfälligt över av den tekniska chefen John Vestberg som också grundade bolaget 1997. Till vice vd har styrelsen utsett Viktor Kovács som tar med sig erfarenhet från strategisk design, sam implementering och utveckling av företag inom ITC-sektorn.