En källa med insyn i it-jättens verksamhet säger till den amerikanska nyhetssajten Techcrunch att säljorganisationen på bolaget står inför omfattande förändringar. Mest påtagligt är de uppgifter om att omorganisationen kan leda till att tusentals anställda världen över får lämna sina jobba.

Vad det hela ska handla om är en sammanslagning av två säljenheter, enheten för företagskunder och den för små- och medelstora företag. Enligt nyhetssajten kommer mer officiella uppgifter om förändringarna, och konsekvenserna, senare i veckan. Än så länge har Microsoft inte kommenterat uppgifterna.

Läs också: Därför dumpar de Google för Microsoft

Under helgen har ett flertal affärstidningar rapporterat om stora personalnedskärningar som ett steg i företagets ökade fokus på molntjänster inom den globala säljarkåren. Enligt Bloomberg handlar det om en av de mest betydande nedskärningarna på flera år.

Det spekuleras också i om omorganisationen kan vara ett resultat av att sälj- och marknadsavdelningen fått nytt ledarskap under året. Förra sommaren tog Judson Althoff och Jean-Phillippe Courtois över avdelningen och den tidigare operativa chefen Kevin Turner lämnade skutan. Judson Althoff har varit tydlig med att han inte tyckt tidigare strategier fungerat och vill sätta Azure-tjänsterna i strålkastarljuset.

Läs också: Blockkedjan ska ge id-handlingar till 1 miljard papperslösa

Microsofts budgetår brukar ta slut i juli och de har tidigare presenterat nedskärningar just i samband med det. Förra året berättade de att 2 850 personer skulle förlora jobbet, varav minst 900 just inom säljarkåren. Tidigare samma år gick de ut med nyheten att 1 850 arbetstillfällen skulle försvinna från deras smartphone-enhet. Och glöm inte de omfattande nedskärningarna i juli 2015 när närmare 8 000 personer fick gå och de skrev ner uppköpet av Nokia med 7,6 miljarder dollar.

Computer Sweden har sökt Microsofts pressavdelning i Sverige under morgonen men hittills utan resultat. Vilka delar av den globala verksamheten som drabbas och hur framgår inte av rapporteringen.