I ett sammanfattande utlåtande från den oberoende besiktningsmannen Johan Roman vid konsultföretaget Intertek Semko framgår att "leveransen kunde ej godkännas".

Läs också: Efter kaoset - omstart för it på Nya Karolinska

Den ansvarige så kallade tema-chefen för cancervården vid Karolinska, Harald Blegen ska på ett personalmöte i förra veckan tagit upp ärendet med sjukhusets personal.

En möjlig utvecklingsväg skulle vara att göra en ny upphandling. Detta är dock en väg som Blegen helst tycks vilja undvika. Nya förhandlingar med andra leverantörer uppgavs inte vara aktuella.

Till Computer Sweden säger Stockholms läns landstings chefsjurist, Anne Rundquist att det hela rör sig om mjukvara som installeras i hårdvara för strålutrustning. När en beställning görs ställer beställaren vissa krav.

– Elekta har utlovat att de kan leverera enligt de kraven, men det har de inte gjort. Vi kommer att begära rättelse och vi utgår från att de rättar till de bristerna och fullgör i enlighet med vad de utlovat, säger hon.

Elektas talesperson Gert van Santen förklarar i ett mail för Affärsvärlden att det har skett misstag i samband med besiktningen och att hela systemet inte kan testas förrän Elekta har installerat all utrustning.

Läs också: Upphandlingen av e-arkiv avbryts – ingen aktör höll måttet

I upphandlingen, där Elektas anbud uppgick till 461 miljoner kronor, ska de första systemen installeras i mitten av september.

Nyhetsbyrån Direkt