Stämplat ut för semestern? Men kollar fortfarande mejlen och gör lite småjobb, det regnar ju ändå ute? Då tillhör du en ganska stor skara människor som enligt en Sifo-undersökning gör precis samma sak. Varannan svensk kikar in inkorgen trots att det är semester.

Det kommer troligen inte som någon överraskning. Men det är inte helt riskfritt. Undersökningen, som är framtagen på uppdrag av mjukvaruföretaget Citrix, visar också att var tredje tillfrågad använder jobbdatorn privat. Det öppnar upp för risker som it-avdelningen kanske inte planerat för. Dessutom planerar var femte medarbetare att jobba på distans, och kanske därmed sparar ner viktig företagsinformation lokalt.

Läs också: Småföretagare gillar moln på semestern

– Det som slår mig med undersökningens resultat är många företag fortfarande tänker att man jobbar på kontoret i första hand och som ett tillägg skapar man distansarbetsplatser. Det här med bring your own device har börjat suddats ut och det måste man ta höjd för. På sommaren blir det dessutom mycket tillfälliga lösningar, säger Peter Söderholm, it-chef på Citrix.

Enligt honom är lösningen att säkerheten inte är knuten till enheten utan till programvaran och applikationen. Infrastrukturen måste vara säker. Men han ser också att säkerhetsmedvetandet har blivit bättre, särskilt efter den senaste tidens uppmärksammade cyberattacker.

Risken att utsättas för attacker, säger han, är större då fler jobbar på distans. Särskilt om medarbetare laddar ner opålitligt innehåll till jobbdatorn och använder den för privat surf. Här behöver företagen bli bättre säger han, på att ta fram rätt rutiner och verktyg.

Läs också: Skeptiska chefer bromskloss för jobb hemifrån

Förutsättningarna för distansarbete har förändrats senare år. Delvis på grund av det ökade utbudet av molntjänster. Men också tack vare bättre trådlösa uppkopplingar, bättre 4g och bättre wifi. I dag märker knappt användarna när de kör något lokalt eller när det gör ett program i via molnet i ett datacenter. Samtidigt håller han med om att varje företag måste utgå från sina förutsättningar. Men han ser inte att tekniken ska utgöra något hinder för att jobba hemifrån.

  • 34 procent av de kontorsanställda använder jobbdatorn privat
  • 31 procent har laddat ner filer för privat bruk på sin jobbdator
  • 89 procent har tillgång till dokument på företagets servrar
  • 31 procent har använt lösenord på jobbdatorn i andra privata sammanhang