Ericssons ordförande Leif Johansson kommer inte att ställa upp till omval under företagets årsstämma nästa år, det meddelar företaget i ett pressmeddelande. Ännu finns det inga planer på vem som kan axla manteln efter Johansson men Ericssons valberedning meddelar att arbetet med att hitta en efterträdare har påbörjats.

Läs också: Pressat Ericsson vässar fokus för att spara pengar

“Jag har haft förmånen att få leda arbetet i Ericssons styrelse sedan 2011 och det har varit en spännande men också utmanande tid. Börje Ekholm tillträdde som ny VD i början av året och under första kvartalet 2017 presenterades en ny, mer fokuserad, affärsstrategi. Denna strategi, som styrelsen och de större ägarna står bakom, ger goda förutsättningar att realisera Ericssons fulla potential”, säger Leif Johansson i pressmeddelandet.

Enligt Johansson har han beslutat sig för att lämna posten som ordförande efter att Ericsson fått en ny ägarkonstellation.

”Bolaget har nu kommit in i en ny fas med fokus på genomförande, och även med en ny ägarkonstellation. Det är rimligt att låta ägarna gemensamt föreslå ordförande och jag vill i god tid meddela att jag inte ställer upp till omval”, säger Leif Johansson i sitt pressmeddelande.”

Läs också: Ericsson bekräftar – ska bygga 5g med Tre

Ericsson har den senaste tiden haft en tuff period, då man förra hösten presenterade ett omfattande besparingspaket där 3 000 tjänster från företagets svenska kontor försvann - där Kumla och Borås fick ta den största smällen med totalt 820 tjänster som försvann. Enligt företaget var dessa åtgärder nödvändiga för att säkra Ericssons konkurrenskraft på lång sikt.