För de allra flesta har semesterlugnet börjat infinna sig, men för it-grossisterna pågår just nu förberedelsearbetet inför hösten när kugghjulen återigen börjar snurra på arbetsplatserna runt om i landet.

När det kommer till höstens trender tycker sig it-grossisten Also sett två stora trender under våren som de räknar med även kommer att gälla i höst, it-säkerhet och flexibla paketlösningar som låter företagen hyra in hela arbetsplatser.

– De flesta företag som vi kommer i kontakt med är ute efter smarta tjänster och tjänstepaket. Där man likt molntjänster betalar månadsvis för ett paket som innehåller allt - som dator, skärm, Office 365, it-säkerhet och backup, säger David Treiberg, ansvarig för mjukvara och molnlösningar hos Also, och fortsätter:

– När det sedan kommer till säkerhet har allt fler företag återigen fått upp ögonen för vikten av bra it-säkerhet efter den senaste tidens stora attacker som Wannacry och Petya.

Läs också: Hälften av alla svenskar kollar jobbmejlen på semestern - men glömmer säkerheten

När det kommer till säkerhet har David Treiberg även märkt av ett ökat intresse hos kunderna för olika skyddsparametrar för nätverksadministratörer. Alltså verktyg som ser till att en hackare inte får nätverkets huvudnyckel ifall en administratörs konto skulle komprometteras.

– It-angrepp mot administratörer har blivit allt mer uppmärksammat och det har fört med sig ett ökat intresse för vad branschen kallar för privileged access management, PAM. För den vanliga konsumenten är det sedan länge vanligt med lösenordshanterare, men konstigt nog är det något som först nu börjar sprida sig även till administratörerna, där många tidigare kanske haft alla administratörs-lösenord i en enkel Excel-fil, säger David Treiberg.

Also är dock inte den enda grossisten som märkt av ett intresse för tjänster och tjänste-paket, utan det är även något som volymdistributörerna på Tech Data har märkt av.

– Rent generellt ser vi en stark fortsatt tillväxt i ”allt som tjänst”, samt olika abonnemangsformer. Dessutom så tror vi starkt på tillväxt för våra tjänster, tex återtag och inbyten. Detta är viktigt för oss, inte bara för att det är en bra affärsmässig verksamhet utan också för att vi faktiskt gör skillnad för vår miljö, säger Benjamin Hirschfeld, managing director på Tech Data.

Läs också: Nu blir elektroniken dyrare - det här innebär den nya kemikalieskatten

Smarta telefoner har länge varit hett på marknaden och Tech Data tror inte att trenden viker sig i höst, speciellt inte då flera stora tillverkare förväntas släppa nyheter efter sommaren.

– Ur ett produktperspektiv förväntar vi oss att vår mobila produktflora kommer vara väldigt het. Dels Apples Iphone som firar 10-årsjubileum med därtill tillhörande heta lanseringar, men också då Samsung och Google har heta produkter som kommer under hösten, säger Benjamin Hirschfeld.

Frågar man it-distrubitören Gandalf, med fokus på hårdvara och då särskilt komponenter är svaret kort och enkelt:

– Det är samma som förra året, grafikkort och större ssd:er. Det är fortfarande så och det framför allt drivs det på av bitcoin och mining av bitcoin, det råder brister på kraftiga grafikkort världen över, säger David Nicander, vd på Gandalf.