Vägen som Singapore valt när det kommer till it-säkerhet är så nära perfektion man kan komma. Andra rika länder däremot har hål i sina försvarssystem. Och det är fattiga länder som visar vad de borde göra åt saken, skriver Reuters.

Välbärgade länder och organisationer lockar till sig fler kriminella än de som saknar finansiella medel. Det betyder dock inte automatiskt att it-säkerheten möter upp mot hoten. Det visar en studie från FN:s internationella teleunion, ITU. Och alla stater måste se till att de är förberedda.

– Det finns fortfarande påtagliga skillnader mellan länderna när det kommer till medvetenhet, förståelse, kunskap och slutligen kapacitet att köra rätt strategier och program, står det att läsa i dokumenten.

Läs också: Efter kritiken: Så ska regeringen stärka Sveriges it-säkerhet

På andra plats i studien kommer USA. Men flera av de efterföljande länderna är små eller utvecklingsekonomier. Bland de tio bästa finns Malaysia, Oman, Estland, Mauritius, Australien, Georgien, Frankriker och Kanada. Ryssland hamnar precis utanför listan på plats elva, Indien på plats 25 och Kina på plats 34.

Rankingen baseras på ländernas juridiska och tekniska institutioner och dessas organisation. De har också tittat på utbildnings- och forskningsmöjligheter samt hur de samarbetar och delar information i olika nätverk.

– Cybersäkerhet är ett ekosystem där lagar, administration, kunskap, samarbete och teknisk implementation måste vara i harmoni för att det ska vara mest effektivt, skriver ITU.

De fortsätter med att skriva att graden av sammankopplade nätverk indikerar att vad som helst eller allting kan vara utsatt, och allting från nationell kritisk infrastruktur till grundläggande mänskliga rättigheter kan ligga i riskzonen.

Läs också: Här är 2000-talets 5 värsta it-attacker

Ett första viktigt steg är en nationell säkerhetsstrategi, men bara hälften av länderna hade en sådan på plats.

Ett land som låg högt på listan, trots diktatur och ekonomiska svårigheter, är Nordkorea som kom på plats 57. Det är tre placeringar bättre än Spanien. Sämst skydd för cyberangrepp har Ekvatorialguinea.