I maj spred sig utpressningsviruset Wannacry som en löpeld över världen. Nu har även Region Uppsala drabbats och viruset har angripit sårbara datorer, rapporterar DN. De aktuella datorerna ska vara kopplade till fastighetssystem som bland annat hanterar ventilation, värme och kyla. På grund av detta har man delvis tvingats gå över till manuell kontroll.

Läs också: 9 goda råd för att ta fram en perfekt plan mot cyberattacker

It-säkerhetsspecialist Per Foyer bekräftar för tidningen att det är just Wannacry som orsakat problemen. Viruset krypterar filer på datorn och kräver en lösensumma för att användaren ska få tillgång till filerna igen. I maj slogs hundratusentals datorer ut, däribland nätverk hos den brittiska sjuk- och hälsovården NHS.

Wannacry riktar in sig på sårbarheter i operativsystemet Windows. Säkerhetsuppdateringar har funnits tillgängliga sedan tidigt i våras, och extra uppdateringar har skickats ut även till äldre, pensionerade operativsystem. Varför Region Uppsala inte installerat dem kan de just nu inte svara på.

Läs också: Allt du behöver veta om ransomware – så skyddar du dig

I regionens it-system ingår även medicinsktekniskt utrustning. Den ska dock inte ha påverkats och det finns ingen risk för de patienter som vårdas på sjukhus i området. It-teknikerna jobbar på att ta fram en lösning, och Peter Foyer säger till DN att han inte tror att det arbetet ska ta så lång tid.