Kinas omfattande internetcensur ser ut att bli ännu hårdare, för nu rapporterar Bloomberg att kinesiska internetoperatörer har ombetts av landets regering att blockera all åtkomst till vpn-tjänster från och med första februari nästa år.

Det här är inte första gången som Kinas regering stramar åt yttrandefriheten på nätet, i maj infördes en rad nya lagar som samtliga gav landets regering allt mer makt över internet. Bland annat förbjöds utländska finansiärer från att driva webbaserade medier i landet, och alla bloggare/reportrar måste utbildas av landets myndigheter innan de får publicera sig online.

I skrivande stund är det oklart hur de nya blockeringarna kommer att påverka internationella företag som bedriver verksamhet i Kina, och som tidigare kunnat betala en licens för att få surfa på ”det fria internet”.

Läs också: Friheten på internet minskar: majoriteten av användarna lever under censur

Enligt Jake Parker, vice president för USA:s och Kinas företagsråd, skulle en sådan blockad kunna skrämma utländska företag från att satsa i landet.

”Vpn-tjänster är otroligt viktiga för företag som försöker nå globala tjänster utanför Kina. Tidigare har varje försök att skära av företagsbaserade vpn-tjänster varit nog för att få ett företag att avsluta eller skära ned på sin verksamhet i Kina. Det är en sådan viktig fråga”, säger han till Bloomberg.