Sedan det såg dagens ljus för nästan två år sedan, 29 juli 2015, har Windows 10 dragit åt sig enorma mängder uppmärksamhet. Om man mäter pr-framgångar i mängden text som skrivs om något så är nog pr-chefen på Microsoft nöjd. Om man också vill ha positiva omdömen så blir bilden grumligare.

Om vi tittar på det senaste året så har det verkligen dragit åt olika håll vad gäller omdömen om Windows 10. Man kan urskilja två huvudsakliga företeelser. Å ena sidan arga användare som retar sig på datainsamling, uppdateringsprocedurer och annat. Å andra sidan enorma förväntningar på kommande uppdateringar.

Här en titt på vad som hänt kring Windows 10 det senaste året, inför årsdagen i morgon. Håll till godo.

Windows 10

Fick uppdatera gratis

Fram till 29 juli 2016 fick man uppdatera till Windows 10 gratis, vilket många gjorde. Många blev också sura på att Microsoft meddelade detta i tid och otid när man använde Windows. Undertecknad bestämde sig för att inte utnyttja erbjudandet. Det blev ändå som det står i den här krönikan, att en ny dator inköptes. Och den hade, förstås, Windows 10.

Ny stor version

2 augusti förra året var det dags: Uppdateringen Anniversary Update släpptes. Bland nyheterna märktes biometri, AI och styluspennor och en uppdaterad Startmeny.

Vd Satya Nadella
Microsoft-vd:n Satya Nadella.


Användarbasen växer

I slutet av september förra året meddelade Microsoft att Windows 10 fanns på 400 miljoner enheter. Det dröjde inte länge innan den siffran beskrevs som ett misslyckande. Läs mer här.

arga användare
Uppdateringar – inte alltid så uppskattat.

Arga användare

Under hela livstiden för Windows 10 har det höjts arga röster om hur uppdateringar av operativsystemet fungerar. Här är ett urval av sådana.

Microsoft tar stort steg

I november förra året slutade Microsoft att sälja Windows 7 Pro och 8.1 till pc-tillverkare. Det var naturligtvis väntat att det skulle ske någon gång, men att det verkligen hände visade att Microsoft la alla ägg i en korg: Windows 10-korgen.

Många blev arga

Undertecknad har fått en del arga mejl från läsare under årens lopp. Den här krönikan från januari som tar upp personlig kritik mot vissa aspekter av Windows 10 fyllde på den skörden rejält.

Minskar datainsamling

En av de saker som många retat sig på med Windows 10 är att Microsoft samlar in data om hur folk använder operativsystemet. I januari gav Microsoft efter för kritiken och berättade att man skulle minska på datainsamlingen.

Ännu mer ilska

En del är inte bara lite arga på Windows 10 och Microsoft. De går till domstol och stämmer Microsoft.

Creators Update

Ny stor version – igen

11 april var det dags för uppdateringen Creators Update av Windows 10. Det fanns stora förväntningar på ny funktionalitet.

Mer om datainsamling

I april berättade Microsoft vilka data som samlas in från Windows 10.

Ännu en ny version

Den 2 maj visade Microsoft en ny variant av sitt operativsystem, i form av Windows 10 S. Det är en bantad version av Windows 10 som till en början marknadsförs mot skolor. Vissa menar att det är värdelöst med den borttagna funktionaliteten, främst att bara applikationer från Windows Store kan köras. Andra tycker att det ger bättre säkerhet.

Edge

Segt för Edge

Den nya webbläsaren Edge var tänkt att bli ett dragplåster för Windows 10, men det visar sig att många väljer bort den.