Artificiell intelligens har på kort tid skapat helt nya krav på hårdvaran som ryms i företagens datahallar. De förväntas klara av stora mängder osorterad data och komplex mjukvara för maskininlärning. Nya förutsättningar som gör att marknadens ledande företag Intel fått se sig om i backspegeln efter konkurrenter. Nya aktörer som utmanar chipptillverkarens position, och lönsamhet.

I dagarna har Intel presenterat en nya strategi för hur de ska ta sig an denna nya marknad, ett event som de själva säger är den största datahallslanseringen på tio år, skriver New York Times. Vägen framåt ser nämligen ut att ligga i allt mer specialiserade chipp, åtminstone sett ur ett ai-perspektiv. Chipp som ger bättre kapacitet att köra program för bild- och röstigenkänning samt översättning. Intels främsta styrka har varit chipp med breda och generella användningsområden. Men nu tycks de lägga om kursen.

Läs också: 30 miljarder transistorer på en fingernagel - IBM:s nya chipp banar vägen för framtiden

Strategins framgång, eller uteblivna framgång för den delen, kommer inte påverka enbart företaget utan hela industrin. Och konkurrensen är starkare nu än någonsin tidigare säger en branschkännare.

Siffror från analysföretaget IDC visar att Intel kontrollerar ungefär 96 procent av chippmarknaden för datahallar. De har satt industristandarden. Men de får se sig om över axeln. Nvidia gör visserligen inte chipp för processorer, CPU, men likväl har de gjort sig ett namn som inom grafikprocessorer. Och de har visat sig fungera bra för uppgifter relaterade till ai och maskininlärning. Det har gjort att bolaget sett en rejäl ökning inom segmentet datacenter. Aktiekursen nästan tredubblades förra året.

Även företag som Google, Microsoft och Amazon filar på egna chipp, bolag som i dag är kunder till Intel. Lägg där till AMD och ARM som också gör CPU-chipp, de gör också anspråk på marknaden för datacenter. IBM öppna upp sin teknik bakom Power chipp häromåret.

Det finns således en del utmaningar och trender för Intel att ta sig an om de ska behålla sin position. Något de troligen kommer göra med en rad nya produkter. Om Intel Xeon Scalable, en ny plattform för datahallar, speciellt anpassade för hög kapacitet och prestanda. Analytiker har dock sagt att det följer en redan inslagen väg, snarare än att det omfamnar ett nytt sätt att tänka. Inställningen är att Intel är sena på bollen.

Läs också: Arm skruvar upp farten för att klå Intel och AMD

En analys bolaget inte håller med om. De anser att tekniken kring artificiell intelligens fortfarande är i sin linda och att företaget gör omfattande investeringar på detta nya område. Bland annat köpte de Nervana System, ett ai-startupbolag förra året till ett pris av 400 miljoner dollar. I mars följde de upp köpet med att starta upp en särskild ai-grupp, ledd av Nervana Systems grundare.

Startupbolaget har bland annat tagit fram ett skräddarsytt ai-program, eller neurala nätverk, som lär sig specifika uppgifter genom att analysera stora mängder data. Teknik som kan integreras i Xeon-processorerna.

Analytikerna säger att Intels situation just nu är en klassiker, ett väletablerat företag som måste anpassa sig till en marknad som är fundamentalt olik den de är vana vid. Efterfrågan ser annorlunda ut. Intel har byggt mycket kraft i sina processorer, för att möta upp mot kraven från en bred kundgrupp. Men nu vill de kunderna se mer av specialiserade produkter istället. Framtidens teknik kan alltså ge processorerna andra användningsområden, något som kommer att påverka Intels affärer.