Google har inte haft de europeiska myndigheterna på sin sida senaste tiden. I alla fall inte ur konkurrenssynpunkt och i skattefrågor. Men nu har ett uppmärksammat ärende fallit väl ut för internetjätten.

I går beslutade en fransk domstol att Google inte behöver betala de dryga 10,5 miljarder som landets skattemyndigheter krävt av bolaget i kvarskatt, skriver nyhetsbyrån Reuters. Domstolen, med säte i Paris, ansåg inte att Googles Irlandsverksamhet inte var skyldig att betala företagsskatt för perioden 2005 till 2010, så som skattemyndigheterna först hävdat.

Läs också: Google kan få nya rekordböter av EU – Android under utredning

Beslutet ligger i linje med de expertråd som domstolen tagit in. Deras rekommendation bygger på att Google inte har en permanent närvaro i landet, eller tillräcklig beskattningsbar verksamhet, för att rättfärdiga kvarskatten.

I ett uttalande säger Frankrikes finansdepartement att de överväger ett överklagande. Det ska i så fall vara inne hos ansvarig myndighet inom två månader.

Det var i maj förra året som polisen slog till mot Googles kontor i Paris. Utredningen gällde misstänkt skattefusk. Syftet var att reda ut huruvida bolaget ägnade sig åt olaglig skatteplanering och avgöra om de har en permanent verksamhet i landet.

Läs också: Efter rekordböterna: EU kallar in experter för att övervaka Google

Tidigare i år tvingades bolaget betala kvarskatt på 306 miljoner euro till italienska och irländska skattemyndigheterna. Även Storbritannien har krävt bolaget på skatt i efterhand, där nådde parterna en överenskommelse och Google har betalat 130 miljoner pund till myndigheterna.