Inlåsning är ett gissel som är lika gammalt som it-lösningar i sig. Från första stund har kunder varit låsta till leverantörers hårdvara, systemprogram och applikationsmiljöer. Visst pågår det ständigt arbete för att minska inlåsningseffekter, men när en ljusning skymtar vid horisonten är det dags för nästa teknikskifte med nya inlåsningseffekter som följd.

Den pågående övergången till molnteknik är inget undantag.

Företag som vill ha flyttbarhet för att skydda sig mot kvalitetsproblem, dåliga prestanda och prishöjningar för molntjänster har inte så mycket att hämta på dagens molnplattformar, skriver David Linthicum på Infoworld, en systersajt till IDG.se.

Läs också: Molnet ökar behovet av integration – här är skälen varför

Flyttbarhet innebär att både applikationer och data måste kunna flyttas från en leverantörs molnplattform till en annans. Och det är inte så enkelt som att kompilera om, ändra konfigurationer, testa och köra.

Problemet är att man måste bygga om applikationerna, eftersom de utnyttjar funktionalitet som är specifik för en viss molnplattform. Det gäller till exempel hur nya virtuella servrar startas, säkerhetslösningar och administration. Eftersom funktionalitet av den typen ger användbara applikationer så utnyttjas den, med inlåsning som följd.

Funktionalitet av den här typen måste skrivas om, om man flyttar en applikation till en ny molnplattform. Visst går det om man har tillräckligt med tid och pengar, men det är inte praktiskt.

Men hur är det med containrar och serverlösa applikationer? Underlättar inte de portabilitet?

Enligt David Linthicum kan man glömma serverlösa applikationer som en räddare i nöden. Han beskriver tekniken som utmärkt för att bygga vissa typer av nya applikationer, men påpekar att de olika leverantörernas tjänster för att köra serverlösa applikationer till stor del är inkompatibla, med unika funktioner.

Läs också: Google visar vägen - investerar 30 miljarder dollar i molnet

Containrar kan erbjuda en lösning för portabilitet, men det kan krävas mycket jobb för att göra gamla applikationer redo för att köras i containrar. Det är främst en lösning för att bygga nya applikationer. Det kostar helt enkelt för mycket att flytta många existerande applikationer till containermiljöer.

Molnportabilitet är att betrakta som science fiction för närvarande. Tyvärr.