Med mindre än ett år kvar tills den nya dataskyddslagen GDPR börjar gälla, 25 maj 2018, är det läge att ta sig en funderare på hur personlig integritet påverkas av hantering av data, inte minst av big data-tillämpningar.

Att det här är ett potentiellt problem beror inte minst på den stora mängden data som vi själva genererar varje dag. Information om vart vi går, vem vi kommunicerar med, vad vi läser och skriver, vad vi köper och äter, tittar på, hur mycket vi tränar och sover, och så vidare, gör att vi är sårbara på sätt som var otänkbara för bara tio år sedan.

Läs också: It-juristens checklista: Det här krävs för att leva upp till EU:s dataskyddsförordning

Tveksam användning av data om oss kan få effekter på relationer, våra chanser att få jobb, att bli beviljade lån och kanske till och med att komma med på en flygresa. Vissa exempel är kanske, åtminstone i dag, mer applicerbara på USA än på Sverige eller Europa i allmänhet. Men i princip kan de gälla var som helst.

Här lyfter IDG News fram potentiella risker med big data, vad gäller personlig integritet.

1. Diskriminering
Den amerikanske organisationen Epic (Electronic Privacy Information Center) påpekar att prediktiv analys används både av företag och myndigheter för att besluta om anställningar. Även om diskriminering är olagligt, så är den svår att bevisa om den utförs i tillämpningar för automatiserat beslutsfattande. Lagarna som skulle kunna motverka eventuella problem har inte utvecklats i samma takt som de tekniska lösningarna.

Problemet är alltså om beslutsfattande som kan klassas som diskriminering hittar in i algoritmer och i modeller för maskininlärning. Hur ska man bevisa det?

Läs också: Facebook måste hosta upp en miljard efter felaktigheter vid Whatsapp-köpet

2. Dataläckor är legio
Det kanske är uppenbart att läckage, och även rena stölder, av data är ett problem. Men det är värt att påpeka, eftersom problemen lär öka i omfattning. Det är inte minst problematiskt att miljontals iot-enheter kommer att kopplas upp de närmaste åren, en del med tillgång till data som kan kopplas till enskilda individer.

3. Glöm anonymitet
Det blir allt svårare att göra någonting i dagens samhälle utan att det är kopplat till ens egen identitet. Och det hjälper inte ens att företag och myndigheter försöker avidentifiera data. Faktum är att det är väldigt svårt, ibland omöjligt, att avidentifiera data. Det finns gott om forskning som visar att man kan koppla data till individer på till synes väldigt långsökta sätt, till exempel för avidentifierade omdömen på filmsajter.

Läs också: "Bråttom höja it-säkerheten inför nya dataskyddslagen GDPR"

Så om data, vilka som helst, som på något sätt har anknytning till en själv kommer på villovägar så får man räkna med att information om en själv görs tillgänglig på sätt som det inte var tänkt.