Tiden springer i allt högre utsträckning ifrån stordatorn. Utvecklingen går helt enkelt framåt, med andra tekniklösningar. Så när IBM introducerar den nya stordatorn Z14 lägger man fokus på specialiserad användning. Närmare bestämt kryptering.

Tanken är att kunder som använder Z14 ska kunna kryptera... allt. Strategin kallas ”pervasive encryption”. Enligt IBM hävdar forskare i alla fall att man kan reducera ”hotytan” med 92 procent genom att göra så. Mer om det längre fram i artikeln.

Läs också: IBM hyllar hemmajobb – men de egna medarbetarna får hålla sig på kontoret

Snabb kryptering ska ordnas genom att Z14 har fyra gånger så mycket kretsar avsedda att användas för just kryptering, som föregångaren Z13. Det ska ge sju gånger bättre prestanda för kryptering. En Z14 ska enligt IBM kunna kryptera tolv miljarder transaktioner per dag.

För generella tillämpningar ska Z14 bjuda på 35 procent mer kapacitet än Z13. Det beror bland på att den kan hantera tre gånger så mycket minne, upp till 32 TB. Dessutom ska hantering av in- och utmatning vara tre gånger snabbare. Även kommunikationen med lagringsutrustning ska vara snabbare. Z14 kan köra både Linux och IBMs egna operativsystem Z OS.

Poängen med att köra en stordator i dag är att den trots allt bjuder på överlägsna prestanda jämfört med arkitekturer med standardhårdvara som Intelprocessorer. Det ska göra att man verkligen kan kryptera precis alla data som hanteras med en Z14. Och det kan göras med nyckelhantering enligt standarden FIPS (Federal Information Processing Standards) Level 4.

Den forskning som anger att hotytan kan minskas med 92 procent har utförts av Solitaire Interglobal och baseras på 21 års data om säkerhetsincidenter. Solitaire har också gjort en kalkyl som manar till eftertanke och, kanske, även till skepsis.

Läs också: Framtidens väderprognoser kan komma från IBM:s superdator

Enligt Solitaire bjuder två likvärdiga lösningar baserade på Z14 och X86-servrar, vad gäller generella prestanda, på väldigt olika användning av kryptering. Z14-lösningen ska erbjuda 18 gånger bättre prestanda för kryptering, till en tjugondel av kostnaden. Då har man mätt kostnader för bland annat personal och tekniska faktorer som processor- och minneskapacitet.

Man har av allt att döma inte tagit hänsyn till initiala investeringar och andra kostnader där Z14 lär ligga mycket högre än X86-lösningen. Vad kalkylen visar är nog att en Z14 är bra mycket bättre på kryptering än standardservrar, när den väl finns på plats. Men att bara ha en Z14 för kryptering verkar inte särskilt vettigt, man skulle bli tvungen att använda den även för andra uppgifter, som den sannolikt inte erbjuder billiga lösningar för.

Man ska också tänka på att å ena sidan representerar Z14 ett stort steg framåt inom ett visst område, kryptering. Andra hårdvaruplattformar lär äta upp åtminstone delar av försprånget så småningom. Å andra sidan finns det andra tillämpningar än kryptering som en stordator av den här typen excellerar på. Ett exempel ska vara att hantera IBMs lösningar för blockkedjor.

Läs också: Kinesiskt genombrott för kvantkryptering kan ge ogenomtränglig kommunikation

Troligtvis är en maskin som IBMs Z14 mest intressant för företag som redan är stordatoranvändare, knappast för nya kundföretag. Men om IBM lyckas sälja den till existerande stordatorkunder så kommer den att dra in rejält med pengar till företaget.