Man kan tycka att AR (augmented reality, förstärkt verklighet) mest är en plojgrej. Och visst finns det gott om mer lättsinniga AR-tillämpningar. Inget fel i det.

Men allt fler tecken pekar på att AR-lösningar är på väg in i de flesta sammanhang, även i affärstillämpningar. Och de kommer att ta sig in via våra smartmobiler. Vi kan förvänta oss lösningar som förändrar samarbete, kommunikation, logistik, tillverkning, dataanalys, design, utbildning, marknadsföring och annat, skriver IDG News.

Läs också: IBM: AR blir hetare än VR på företagen

I dagsläget har inte smartmobiler och surfplattor tillräckliga prestanda för att det ska ske. Men morgondagens enheter kommer att ha det. Att jättar som Google intresserar sig är ett tecken på att det är på gång.

Ett smakprov på en lösning är hur möten kan gå till. Tänk dig mötesdeltagare med smartmobiler och surfplattor som alla kan titta på samma 3d-diagram som visas i luften över mötesbordet. Även fjärrdeltagare kan ta del av samma bilder.

Olika typer av smarta glasögon och hjälmar kanske är de ultimata enheterna för AR på sikt. Men just nu ligger mycket fokus på mobila enheter som telefoner, helt enkelt för att de flesta har sådana. De har de nödvändiga komponenterna för AR, som lösningar för kommunikation, skärmar, kameror, sensorer, samt processorkraft och plattformar för att köra applikationer.

Det är inte så långsökt att tänka sig att en mobils prestanda för AR kommer att bli ett avgörande skäl för att köpa den. Räkna med en hög innovationstakt på området framöver. Det har redan satt i gång, vilket märks på mycket intresse för den här typen av lösningar.

Här är två exempel på sådant det pratas om:

Laser i Iphone:

Enligt en rapport från Fast Company jobbar Apple för fullt med att bygga in ett lasersystem på baksidan av kommande Iphone 8. Men en färdig lösning kanske ser dagens ljus i en senare modell.

Syftet med laser i Iphone är att ordna precis avståndsmätning. Det kan till exempel användas för snabbare autofokus för kameran, vilket inte minst underlättar i dåliga ljusförhållanden. Men tekniken är också användbar för att AR-appar ska kunna positionera virtuella objekt. Med mer exakt information om ytor och fysiska objekt kan de virtuella objekten placeras på bättre sätt och även fås att verka interagera med den fysiska omgivningen.

Det finns också exempel på industriella tillämpningar, till exempel för att mäta avstånd.

Hologramtelefon:

Kameraföretaget Red meddelar att man ska lansera Androidtelefonen Hydrogen One under det första kvartalet nästa år. Dess skärm ska med hjälp av ny teknik kunna visa 3d-hologram utan att användaren behöver speciella glasögon.

Hydrogen ska även kunna utökas med möjligheter att ta ”holografiska bilder”. Spännande. Priset för Hydrogen One ska börja på 1 195 dollar, cirka 9 900 kronor.

Läs också: Försäkringskassan tar VR till hjälp för att förstå 30 miljoner rader kod

Det finns fler rykten om kommande AR-produkter, till exempel från Microsoft och Google. Men för tillfället ser det ut som om det, som så ofta förr, blir Apple som tar täten. Presentationen nyligen av utvecklingsverktyget Arkit för det kommande operativsystemet IOS 11 blir säkerligen en avgörande faktor.