Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänker Ericssons kreditbetyg till BBB- från BBB. Det framgår av ett pressmeddelande från Fitch, som väntar fortsatt utmanande marknadsutsikter för telekombolaget.

"Sänkningen och de negativa utsikterna återspeglar Ericssons varning för en svagare utrustningsmarknad 2017, vilket implicerar högre tryck på intäkter och rörelseresultat", heter det i pressmeddelandet.

"Vi tror att marknadsutsikterna lär vara fortsatt utmanande i 2018 i ljuset av avsaknad av tydliga intäktsdrivkrafter på kort och medellång sikt", fortsätter Fitch.

Läs också: Ericsson letar efter ny ordförande - "står inför en rad utmaningar

Kreditvärderaren fortsätter att betrakta Ericsson som ett "investment grade"-företag (ett som är värt att investera i), men någon betydande finansiell återhämtning tros inte vara sannolik förrän 2019, eftersom stora omstruktureringskostnader tros tynga kassaflödet både i år och nästa år.

"Bolagets anstängningar att strömlinjeforma verksamheten och förbättra lönsamheten innehåller beaktansvärda risker i utförandet, och visibiliteten är begränsad vad gäller Ericssons operationella profil efter omstruktureringen och på en konkurrensutsatt marknad för telekomutrustning", skriver Fitch.

Enligt Ericssons hemsida har bolaget officiella kreditbetyg ("solicited ratings") från Moody's och Standard & Poor's, men inte från Fitch. Betyget från Moody's är Ba1 (ej "investment grade"), och från Standard & Poor's BBB- (liksom för Fitch den lägsta "investment grade"-betyget), efter sänkningar den 3 maj respektive 31 mars i år.

Nyhetsbyrån Direkt