DXC Technologies, det nya stora konsultbolag som skapades när CSC slogs ihop HPE:s tjänstedel ska nu skära ner ytterligare. Att två bolag som slås ihop gör stora nedskärningar strax efter att verksamheterna slagits samman är knappast någon överraskning.

Redan i våras, strax efter fusionen var klar, vidtogs de första åtgärderna. Då handlade det främst om de uppenbart dubbla roller som uppstår efter en sammanslagning av två stora bolag. Men redan nu, fyra månader senare, uppges bolaget vara inne på omgång nummer två av nedskärningar.

Läs också: Nu är nya konsultjätten på banan – "storleken ger oss bättre villkor"

Enligt The Register är planen att DXC Technologies ska kapa globala kostnader på 1 miljard dollar under sitt första räkenskapsår. Det ska dels ske genom effektivare utnyttjande av lokaler, vilket även inkluderar datacenter. Men en stor del av besparingarna ska också ske genom att kapa ett stort antal tjänster.

DXC:s brittiska toppchef Peter Hands bekräftar också att bolaget ska fortsätta att minska löneutgifterna.

– Som en del av sammanslagningen av vårt nya bolag, DXC Technologies, har vi åtagit oss att åstadkomma kostnadsbesparingar genom att bli mer effektiva, vilket är signifikativt för fusioner av den här storleken, skriver han i ett internt meddelande som The Register har tagit del av och fortsätter med:

– Jag skriver för att meddela er om föreslagna åtgärder under Q2 (juli till augusti) genom ett Work Force Reduction-programme för att hjälpa bolaget och regionen att leverera dessa åtaganden.

Det framkommer att runt 900 brittiska anställda kommer att ha lämnat bolaget efter den andra nedskärningsrundan. Totalt har DXC cirka 15 000 anställda i Storbritannien.

I Sverige har man tidigare gått ut med att det sammanslagna bolaget har drygt 800 anställda. Hur den siffran kommer att påverkas av den nya jättebesparingen vill bolaget inte kommentera i dagsläget. Det brittiska programmet där man erbjuder så kallade frivilliga avgångar kommer att löpa under perioden 20 juli till 3 augusti. Huruvida ett sådant program är aktuellt i Sverige vill bolaget inte kommentera.

Läs också: CSC och HP – två jättar på dekis ska hitta ny kraft tillsammans

Computer Sweden har förgäves försökt nå Jørgen Jakobsen, som är chef för regionen Europe North där Norden, Nederländerna och Baltikum ingår. Även Peter Arrhenius, som är vd för det tidigare CSC Sverige, är fåordig i sammanhanget:

– Jag kan tyvärr inte kommentera det, säger han.