Försäljningen av pc-datorer minskade med tre till fyra procent under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året, det visar siffror från analysföretagen IDC och Gartner som IDG News tagit del av.

Enligt IDC:s siffror skeppades det totalt 60,5 miljoner datorer under årets andra kvartal. Gartner i sin tur, som mäter utifrån andra kriterier, uppskattar att det under samma period skeppades 61,1 miljoner datorer.

Läs också: Nu smyger Huawei in på den svenska pc-marknaden

Utifrån siffrorna står det klart att försäljningen av pc-datorer fortsätter att minska och som Gartner pekar ut var detta det elfte kvartalet på raken som försäljningen går nedåt.

En förklaring till minskningen kan vara bristen på komponenter, som minne och SSD-diskar, vilket har gjort datorerna dyrare. En prisökning som vissa tillverkare själva absorberat samtidigt som andra valt att själva höja priset ut till konsumenterna.

Exakt hur försäljarna ska kunna vända på trenden är oklart, länge har Windows 10 setts som den stora räddningen då företagen som sitter på gamla Windows 7-datorer har fram till 2020 att uppgradera till Microsofts senaste operativsystem. Men alla är inte övertygade om att migrationen till Windows 10 kommer att lyckas vända trenden.

Enligt Stephen Kleynhans, analytiker vid Gartner, har han varit i kontakt med flera företag som valt att uppgradera gamla datorer till Windows 10 istället för att köpa nya maskiner med operativsystemet.

”Köper företagen fler pc-datorer i takt med att de migrerar till Windows 10? I vissa fall är svaret ja. Men de flesta konsumenter har utvecklat en process där de tar existerande datorer och uppgradera dem till Windows 10. De ser inte vitsen med att byta ut hårdvara just nu”, säger Stephen Kleynhans, analytiker hos Gartner, till IDG News.

En som dock inte är fullt så dyster i sin prognos är IDC-analytikern Linn Huang.

”Windows 10 är lösningen som kommer att hålla pc-marknaden ovanför vattenytan de kommande två till tre åren”, säger han till IDG News.

Läs också: Räkna med dyrare datorer framöver – därför fortsätter pc-priserna stiga

Däremot tror han inte att Windows 10 kommer att få samma effekt när det kommer till försäljningen mot konsumenterna.

”Men jag tror inte att någon Windows 10-migrering kommer att vara nog för att bryta minskningen hos konsumenterna”.

Både IDC och Gartner är överens när det kommer till att ranka världens pc-tillverkare, då de båda två pekar ut HP som den stora vinnaren under det andra kvartalet, tätt följt av Lenovo, Dell, Apple och Asus.