I september ska nästa stora uppdatering av Windows 10 komma, endast fem månader efter den föregående. Namnet Fall Creators Update anger också kopplingen till den föregående uppdateringen Creators Update.

Just nu ligger mycket fokus på allmänna förbättringar som ska ingå i Fall Creators Update, till exempel vad gäller den digitala assistenten Cortana. Men det finns också nyheter som är intressanta för företagskunder. Här tipsar IDG News om fyra sådana.

1. Bättre filhantering med Onedrive
I den aktuella versionen av Windows 10 visas lagringstjänsten Onedrive som en mapp i Utforskaren. En poäng med arrangemanget är att filer på Onedrive synkas till en användares olika klientenheter. Men det kan vara besvärligt, till exempel om man har en dålig internetanslutning.

Med en ny funktion som heter Onedrive Files On-Demand kan man ange att filer inte ska synkas automatiskt. Dessutom visas länkar till filer som bara finns lagrade online direkt i Utforskaren.

2. Nytt liv för gammal säkerhet
Microsofts säkerhetsverktyg Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) som introducerades redan 2009 pensionerades i praktiken i samband med introduktionen av Windows 10. Men nu kommer Microsoft att återinföra en del funktionalitet från EMET i Fall Creators Update, som en del av Windows Defender Advanced Threat Protection. Det gäller till exempel blockering av skadliga Officemakron och sajter.

3. Skydd mot ransomware
Säkerhetsverktyget Windows Defender Security Center kommer att innehålla en funktion kallad ”Controlled folder access”. Med den kan man ange att endast godkända (whitelisted) applikationer ska komma åt och kunna ändra filer på skrivbordet och i viktiga mappar, till exempel Dokumentmappen. Om en applikation som inte är godkänd försöker komma åt filer visas en varning.

4. Isolering av Edge
För pc som kör Windows 10 Enterprise Edition och virtualiseringslösningen Hyper-V introduceras Windows Defender Application Guard for Microsoft Edge. Det är ett skydd mot ny skadlig mjukvara, så kallade ”zero-day attacks”.

Application Guard innebär att när en användare surfar på en godkänd sajt så körs webbläsaren Edge som vanligt. Men när man surfar på en okänd eller inte godkänd sajt så kommer Edge att köras i en egen virtuell maskin, alltså i en miljö som är skild från den vanliga vad gäller till exempel minne och lokal lagring.

När användare avslutar sessionen stängs den virtuella maskinen. Hanteringen innebär att risken för att skadlig mjukvara ska ställa till skada minskas.