Det är inte mycket som är säkert här i livet, förutom skatter och döden. Det skulle väl vara att det ständigt dyker upp nya säkerhetshot mot smartmobiler. Cyberbrottslingar visar en ostoppbar kreativitet vad gäller att ställa till oreda i andras enheter.

Ett tecken på det här är att säkerhetsföretaget McAfee rapporterar drygt 1,5 miljoner nya typer av säkerhetsincidenter för smartmobiler enbart under årets första kvartal. Totalt ska det ha inträffat drygt 16 miljoner incidenter.

Här beskriver IDG News fyra aktuella typer av säkerhetshot för mobilanvändare:

1. Avancerade spionprogram
Eftersom många anställda på företag ständigt använder sina mobiler så är de enheterna lockande för skapare av spionprogram, inte minst för att de ofta befinner sig nära företagens egna nätverk. Det här är ett hot både mot Android- och IOS-enheter.

Ett exempel är spionprogrammet Pegasus som förra året infekterade både Iphone och Ipad. I april i år kom en version av Pegasus för Android.

2. Mobila bottnät
Nya skadliga mjukvaror kan snabbt förvandla stora antal mobiler till bottnät som kontrolleras av hackare, utan att användarna märker det. Det riktigt kända första skadliga programmet av den här typen för Android var Viking Horde som upptäcktes för lite mer än ett år sedan. Sedan dess har säkerhetsexperter hittat ett drygt dussin till. Ett exempel är Hummingbad som infekterade fler än tio miljoner Androidenheter.

Mobila bottnät är extra skadliga eftersom de flesta mobilanvändare har sina enheter påslagna dygnet runt.

3. IoT-baserade säkerhetshot
Användningen av sakernas internet, IoT, ökar kraftigt. Och då kommer skadlig mjukvara som ett brev på posten, eller kanske man ska säga som ”ett mejl i inboxen”.

Hur som helst, McAfees Irfan Asrar som är chef för forskning om skadlig kod för mobiler anger antalet mjukvarufamiljer inom IoT till drygt tio just nu och de flesta är variationer av samma kod. Men på ljusskygga sajter blir det allt vanligare att verktyg för att utveckla den här typen av skadlig kod säljs. Eftersom många IoT-lösningar kan konfigureras med smartmobiler så finns det skadlig kod av den här typen för dem.

4. Döda appar
De som administrerar Googles och Apples sajter för att hämta mobilappar tar ständigt bort gamla appar som inte längre uppdateras. Det bör du också göra, eftersom ett skäl till att gamla appar tas bort är att de blivit osäkra, till exempel att de läcker data. Tyvärr är Google och Apple snåla med information om det här, så användare får ha koll själva. Det är naturligtvis viktigt att även se till att uppdatera appar som fortfarande vidareutvecklas.